Ligging & Geschiedenis

De wijk Trocadéro ligt op de noordelijke oever van de Seine, net over de Pont d’Iéna, recht tegenover de Eiffeltoren op de zuidelijke oever. Net als de ‘íjzeren dame’ zelf zijn vele bezienswaardigheden hier restanten van Wereldtentoonstellingen.

Het Palais de Chaillot, dat de wijk domineert, herinnert aan het dorp Chaillot dat vroeger op de heuvel van Trocadéro lag en volledig werd opgeslokt door het chique 16e arrondissement. Het moderne Palais van 1937 verving een eerdere, weinig populaire paleisversie die voor de Wereldtentoonstelling van 1878 was verrezen. De tuinen ondergingen tegelijkertijd een rigoureuze makeover.

Het Palais de Chaillot schreef vervolgens meerdere malen geschiedenis. Hitler ging er in 1940 op de foto op het terras, maar de Verenigde Naties stelden er ook de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens vast. In de jaren 1950 hield de NAVO er zijn hoofdkwartier.

Kunst & cultuur

Trocadéro is bijna synoniem voor cultuur. Het Palais de Chaillot is ideaal voor museumfans. Van het drietal onder zijn dak is de Cité de l’architecture et du patrimoine de jongste telg (2007).

Ronduit spectaculair is zijn Galerie des Moulages vol gebeeldhouwd erfgoed uit heel Frankrijk. Van poorten van abdijen tot Romaanse basreliëfs. Daarna wat leven zien? Dat kan, want maritieme monumenten krioelen nog altijd in de 43 bassins van het aquarium van de Wereldtentoonstelling van 1878.

Eenmaal in de tuin schiet je natuurlijk plaatjes van de talloze beroemde stenen en bronzen sculpturen van mannen en vrouwen (L’Homme, La Femme, La Joie de Vivre), de stier (Tête de Taureau) en de paarden tegen het decor van de Eiffeltoren.

Eten & Drinken

Dwaal je in of rond het Palais de Chaillot gebruik dan vooral iets op zijn terras. Dat kan ook als je geen van zijn musea bezoekt. Da’s fijn, want over je bord lacht de Eiffeltoren je toe. Ga je voor de ambiance van het 16e arrondissement ga dan net als de nette dames daar brunchen in Carette op de Place du Trocadéro en Place du 11 Novembre. De chocolademakronen zijn er vermaard! Simpeler maar superromantisch: bij goed weer met een fles wijn en hapje genieten van de zonsondergang in de Jardins du Trocadéro. De verlichting op de fonteinen met twintig waterkanonnen is er subliem. Houd je van moderne dans? Bekijk dan zeker het programma van het Théâtre national de Chaillot. Weet dat je in de voetsporen van de topontwerpers als Giorgio Armani, Elie Saab en Claude Montana treedt. Ze houden hun modeshows regelmatig hier.

Trocadero - Palais Chaillot

Arrondissementen:

0
Saint Sulpice - Puur Parijs