Ligging en geschiedenis

Saint-Germain-des-Prés ligt ten zuiden van de Seine in het 6e arrondissement. De wijk dankt haar naam aan de abdij Saint-Germain die vanaf de 17e eeuw jaarlijks een markt organiseerde met straattheater, dierentemmers en poppenspelers. Kunstenaars konden hun werk tentoonstellen in de abdij en hiermee verwierf het gebied zijn artistieke karakter. In dezelfde eeuw maakte het exotische drankje ‘koffie’ zijn entree en het eerste Parijse café Procope in rue de l’Ancienne Comédie opende haar deuren. Het decor van het café is spectaculair. Ga vooral een kijkje nemen op de 1e verdieping. In de 20e eeuw begon Saint-Germain ook andere creatievelingen aan te trekken. Intellectuelen en schrijvers als Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir brachten hun dagen door in Les Deux Magots en Café de Flore. Wil je hun tafeltje bewonderen en even de oude sfeer opsnuiven? Het is de 7 euro waard die je voor een warme chocolademelk betaald.

Kunst en Cultuur

Architect Haussmann veranderde met harde hand de kleine, idyllische straatjes in de strakke lijnen van zijn moderne stadsplan voor Parijs. Een enkel spoor van de 19e eeuwse architectuur is echter nog te vinden. Zo zijn de tuintjes van de rue Mabillon intact gebleven en is de bestrating van de oude markt – die tijdens de Revolutie werd verwijderd – te traceren. De verbouwing van Parijs bracht wel de grootste vondst van Merovingische siervoorwerpen ooit met zich mee. De collectie ligt nu veilig onder het dak van het Musée Carnavalet.

De wijk Saint Germain is tegenwoordig een van de duurste wijken van Parijs waar grote merken goed zaken doen. Maar je vind hier ook de leukste straatjes, pleintjes en kleine winkels. Loop eens in de richting van de Saint-Sulpice, tegenwoordig bekend van de Da Vinci Code. De bouw van de kerk duurde lang waardoor het gebouw zowel 16e als 17e eeuwse architectuur kenmerken heeft.

Eten, drinken en shoppen

Ga naast de grootste hotspots ook eens op zoek naar een authentieker Parijs in Saint-Germain. Leuke bakkertjes als Poilane, op rue du Cherche Midi nr. 8 worden druk bezocht door chique Parijzenaars. Laat je niet afschrikken door de bediening, want de broodjes en andere lekkernijen zijn een snauw waard! Meer zoete versnaperingen lonken in Dimanche à Paris, een winkel waar alles draait om chocolade. Op ons wensenlijstje staat een cursus taart bakken. Heb je weinig tijd en moet je één warenhuis kiezen, ga dan naar Bon Marché aan rue de Sèvres nr. 24, al is het om je ogen de kost te geven. Zin in een maaltijd in de chique buurt, maar een redelijk lege portemonnee? Ga eten in een Vietnamees tentje: lekkers voor weinig geld.

Saint Sulpice - Puur Parijs

Arrondissementen:

0
Trocadero - Palais ChaillotLa Sorbonne - Quartier Latin - Puur Parijs