Ligging & geschiedenis

Het Quartier Latin is het intellectuele hart van Parijs. Het ligt ten zuiden van de Seine (rive gauche) en beslaat een groot gedeelte van het 5e arrondissement. De Sorbonne is een van de oudste en beroemdste universiteiten van de wereld, maar het is niet de enige school die het Quartier Latin telt. Zo zaten Erasmus en Calvijn vanaf 1314 in de schoolbanken van Collège de Montaigu. Tegenwoordig domineren de drukte van boulevard Saint Michel, boulevard Saint Germain, rue Mouffetard en rue de la Huchette een groot gedeelte van de wijk. Het Jardin des Plantes is een goed alternatief als je in plaats van cultuur meer behoefte hebt aan groen. Ook de kleine straatjes tussen deze botanische tuinen, het Panthéon en Place d’Italie zijn al veel minder toeristisch. Vergeet niet de lokale zondagochtend markt op de Place Monge. Hier koop je groente en fruit van een vriendelijke Tunesiër of een lekker broodje van een Zuid-Amerikaan.

Kunst & cultuur

In dezelfde multiculturele sfeer kun je je hart ophalen bij de Librairie du monde arabe, op nummer 15/17 rue de l’Ecole polytechnique. Het is slechts een van de vele boekwinkeltjes vol boeken over het Midden-Oosten in deze wijk. Originele, oriëntaalse prenten vind je er ook. Het Quartier Latin heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad op internationale schrijvers en lezers. Zo is Shakespeare and Company gespecialiseerd in Engelstalige literatuur. De boekhandel en bibliotheek werd in 1919 opgericht door de Amerikaanse dichter George Whitman. Naast literatuur kent de wijk een aantal verborgen parels op het gebied van de architectuur. Zo is het Musée Cluny een klein paleis gebouwd in laat-gotische stijl. Het hoogtepunt in het museum zijn de zes tapijten van wol en zijde die rond 1500 in Vlaanderen gewoven werden.

Eten & Drinken

In het 5e wemelt het van de Griekse en Turkse restaurants die – naar zeggen van de Parijzenaars – gericht zijn op touristes et pigeons. Maison des Giros op rue de la Harpe 23 biedt echter een ultieme kebabervaring: gulle porties worden met een grap geserveerd en het decor met schilderijen, vazen en antiek is origineel. Relaxen doe je op de hoek van rue Geoffrey-Saint-Hilaire en rue Daubenton, waar de hele dag muntthee wordt geschonken in de schaduw van een boom, bij de kabbelende fontein in de Salon de Thé. Ben je eerder op zoek naar een authentieke Franse ervaring, ga dan naar les Quinze Vins in rue Dante. De jonge eigenaars zijn twee jonge passionnés. Binnen kies je een fles wijn binnen een bepaalde prijsklasse. Deze wordt vervolgens voor je geopend en geserveerd met een charcuterie-kaas plateau waar je je vingers bij aflikt.

La Sorbonne - Quartier Latin - Puur Parijs
Kaasplankje - Puur Parijs

Arrondissementen:

0
Saint Sulpice - Puur ParijsFollies Bergere cabaret theatre Puur Parijs