Ligging & Geschiedenis

De aangrenzende buurten Opéra (9e arrondissement) en La Bourse (2e arrondissement) ten noorden van de Seine passen goed bij elkaar. Ze waren beide lang voorbehouden aan voorname kringen. Eerst de aristocratie die alle zintuigen de kost gaf in de rijk opgesmukte Opéra Garnier. Daarna de financiële elite rond La Bourse des Valeurs die het in de 19e eeuw flink voor de wind ging. Het geld moest rollen en dus kwamen er winkels in chique overdekte passages. Want stel dat je dure gewaden besmeurd raakten door regen of straatvuil. Stijlvolle bistro’s, theaters en later ook bioscopen zorgden in de avonduren voor meer vertier. Net als shows van een tikje lager allooi. Tal van kunstenaars lieten zich door het tumult inspireren. Claude Monet schilderde er zijn Boulevard des Capucines en Henri de Toulouse-Lautrec vertoefde uren in het circus Folies-Bergère. Daar legde hij de verschoppelingen van de maatschappij vast.

Eten & Drinken

Natuurlijk, de cafés op de Boulevard des Capucines staan garant voor gezellige drukte. Maar eten en drinken vermengen met wat historische tegenstellingen smaakt ook goed. In de luxe Brasserie Le Grand Colbert is de klok in 1830 blijven steken. Tussen de hogergeplaatste personeelsleden van de nabije Bibliothèque nationale prik je in de nog redelijk betaalbare plat du jour. Hoe anders is de traditionele, laat 19e eeuwse soepkeuken Bouillon Chartier aan de rue du Faubourg-Montmartre 7. De enorme toeloop en vaak gedeelde tafels maken het onverwacht charmant. Tussen spiegelwanden smul je er snel en goedkoop van simpele maar prima gerechten. Het onder de locals populaire Habemus aan de rue Monsigny 13 is helemaal van nu. Met hippe lunches en kleurige cocktails kun je makkelijk uren blijven hangen in de strakke ambiance.

Kunst & cultuur

Winkelen is hier cultuur snuiven. Langs de Grand Boulevards flaneer je zoals de Parijzenaars van ruim een eeuw geleden. In de overdekte Passages des Panoramas, Passage Jouffroy, de Passage Verdeau en Galerie Vivienne. Met sublieme interieurs waarin art nouveau, neoclassicisme en 19de eeuws staal en glas afwisselend de boventoon voeren. Meer beschouwend zijn de synagoge aan de rue de la Victoire. Of de Basiliek Notre-Dame des Victoires waar je midden in de zakenwijk geen geld maar vele zijkapelletjes telt. Het voormalige huis van de vermaarde symbolistische schilder Gustave Moreau aan de rue de La Rochefoucauld slaat een brug. In Moreau’s fantasierijke werk komen bijbelse én seksueel getinte thema’s voor. Een hint naar de zinnenprikkelende shows richting de Place Pigalle?

Follies Bergere cabaret theatre Puur Parijs

Arrondissementen:

0
La Sorbonne - Quartier Latin - Puur ParijsLa Coupole brasserie binnen Puur Parijs