Ligging & Geschiedenis

De wijk Montparnasse ligt aan de linkerzijde (rive gauche) van de Seine in het noordwesten van het 14e arrondissement. In 1860 werd het gebied toegevoegd aan Parijs om de groeiende bevolking te huisvesten. Rond 1900 werd Montparnasse de nieuwe stek van de avant-garde, die het overbevolkte Montmartre de rug had toegekeerd. De landelijke omgeving en goedkope huisvesting maakten het een aantrekkelijk toevluchtsoord voor de armlastige kunstenaars. En natuurlijk zochten ze elkaar op in de eethuisjes voor een warme maaltijd en een flink glas wijn. Een aantal van deze zaakjes is uitgegroeid tot grote statige etablissementen en absoluut een bezoek waard. Hier hingen Picasso, Modigliani, Cocteau en later Piaf, Hemmingway, Sartre en De Beauvoir hun jas aan de kapstok.

Kunst & cultuur

De Tour de Montparnasse is natuurlijk de grote zwarte blikvanger van de wijk. Vanaf de 56e verdieping heb je een prachtig panoramisch uitzicht over Parijs. Een andere interessante plek om te bezoeken is het Cimétiere de Montparnasse. Hier liggen vele beroemdheden begraven die hun artistieke voetstappen in Parijs hebben liggen: Charles Baudelaire, Simone de Beauvoir, Samuel Beckett, Marguerite Duras, Serge Gainsbourg, Jean-Paul Sarte en vele andere vonden hier hun laatste rustplaats. Om de hoek ligt het Fondation Cartier-Bresson. Een absolute aanrader voor iedereen die van zwart-wit fotografie houdt. Henri Cartier-Bresson was een van ‘s werelds beroemdste persfotografen van de vorige eeuw. Samen met onder andere Robert Capa richtte hij in 1947 Magnum op, het eerste fotografen-coöperatief. Er zijn wisselende exposities en elke dag worden er films vertoond.

Eten & drinken

In La Rotonde, Le Sélect, La Coupole en Le Dôme op kruispunt Boulevard Montparnasse en Raspaille klopt het artistieke en culinaire hart van de wijk, maar vergeet niet een dikke portemonnee mee te nemen! De brasseries zijn geweldige art deco-meesterwerken en leunen stevig op de swingende jaren twintig. Ook de kaart is eigenlijk in al die jaren niet veranderd. Hier wordt nog steeds ouderwets Frans gedineerd: Fruit de Mer, oesters, escargots de Bourgogne, côte de Boeuf. Het kan niet op en verser ook niet, want aan deze kant van Parijs, op het Gare de Montparnasse, komt de visvangst uit Bretagne en Normandië aan. Daarom zijn er ook zo veel visrestaurants en crêperies in het 14e arrondissement te vinden. Voor een echte Bretonse ervaring kun je terecht bij Crêperie Ti-Jos (Maison Joseph), 30 rue Delambre. In de kelder wordt cider en bier geschonken en is er op donderdagavond Keltische live muziek.

La Coupole brasserie binnen Puur Parijs
Oesters - Puur Parijs

Arrondissementen:

0
Follies Bergere cabaret theatre Puur ParijsPuur Parijs - Place Des Vosges