Ligging & Geschiedenis

De wijk Marais ligt op de noordelijke oever van de Seine en strekt zich deels over het 3e en 4e arrondissement uit. Na de drooglegging, in de 13e eeuw, van het oorspronkelijke moerasgebied (marais) bouwde de adel er graag zijn hôtels particuliers (stadspaleizen). Het schitterende Place des Vosges, met bakstenen gevels, mansardedaken en zuilengangen, was zelfs een place royale onder Hendrik IV. Later werd de Marais vooral bekend om de joodse wijk Pletzl in het 4e arrondissement. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bliezen de Duitsers de Art Nouveau synagoge Agudath Hakehilot op. Later werd hij hersteld. Sinds de jaren ‘90 kun je voor koosjer eten weer goed terecht in joodse winkels en restaurants. Het Musée d’Art et d’Histoire du Judaïsme vertelt over de geschiedenis en de cultuur van de Franse joden.

Kunst & cultuur

Bijna alle musea in de Marais zijn ondergebracht in 16e en 17e eeuwse hôtels. Zoals het Musée Carnavalet, dat Parijs’ geschiedenis op een luchtige manier uit meubels, schilderijen en snuisterijen laat spreken. Het ooit mondaine Hôtel de Sully heeft de mooiste paleistuin van alle hôtels, met oranjerie en renaissance binnenplaats. Prestigieuze fotografen omringen je in het Maison Européenne de la Photographie (MEP). Voor een surrealistisch naakt op doek of een bronzen geit moet je in het Musée Picasso zijn. Probeer ook eens een van de vele kunstgalerietjes in de Marais!

Eten & Drinken

Het is heerlijk dwalen in de nauwe steegjes van de Marais, vol mooie, aparte winkeltjes (houd rekening met sluiting tijdens de sabbat!), maar daar krijg je natuurlijk wel trek van. Op de Place des Vosges doe je een drankje, terug in de wirwar van straatjes vind je bij Miznon, Rue des Ecouffes 22, de lekkerste pitabroodjes van Parijs. Je kiest zelf de ingrediënten en die kunnen zelfs zoet zijn. Wat dacht je van een broodje banaan met chocolade? Talloze restaurantjes liggen meer verborgen op binnenplaatsjes, kleine stilteoases vol bomen en planten. Le Jaja (jaja-resto.com) bijvoorbeeld, dat een menu met oosterse invloeden en een magnifieke wijnkaart heeft. Helemaal trendy is het eetcafé Pinson (cafepinson.fr). In een hip interieur kun je heerlijk gezond op de vegetarische tour. De Marais staat ook bekend om zijn vele uitgaansgelegenheden voor homo’s.

Puur Parijs - Place Des Vosges

Arrondissementen:

0
La Coupole brasserie binnen Puur Parijs