Ligging & Geschiedenis

Het Île de la Cité en het Île de Saint-Louis vormen de beroemde eilandentweeling in de Seine. Het eerste heette voorheen Île Notre-Dame, naar de kathedraal, het tweede Île aux Vaches, omdat er lang alleen koeien liepen. Het Île de la Cité vormt de historische en geografische kern van Parijs, want het was hier dat de oude koningen de stad opbouwden. Vele monumenten ademen nog de koninklijke ambiance. Zo was de Pont-Neuf, Parijs’ oudste en beroemdste brug (1604), bedoeld om koning Hendrik IV naar de uiterste westpunt te laten oversteken. Daar ligt nu het koningsplein Place Dauphine (1607).

Het Île Saint-Louis (vernoemd naar de heilige koning Lodewijk IX) is een tikje bescheidener, met zijn intieme steegjes, stadspaleizen (hôtels) en treden die naar de Seine voeren. De Pont Saint-Louis verbindt de eilanden vanaf het begin van de 17e eeuw, rond 1664 waren beide volgebouwd. Al snel begon Parijs op de oevers als een kring uit te dijen rondom dit allereerste arrondissement.

Kunst & cultuur

Beeldbepalend is de Cathédrale Notre-Dame op het Île de la Cité. Wil je de toeristische drukte daar mijden, doe dan de rustigere, 13e eeuwse Sainte-Chapelle aan, ook een gotisch meesterwerk. Volgens zeggen liggen hier relikwieën van Christus’ lijden: de doornenkroon en een stukje van het Heilige Kruis. Waar of niet, de hoge spitsboogvensters met hun enorme hoeveelheid glas-in-lood afbeeldingen van het Oude Testament zijn onovertroffen, vooral als de zon erop schijnt en voor een kleurig lichtspel op de tegels zorgt. Kakelbont en van een andere orde is de overdekte markt op de Place Louis Lépine, vol bloemen en tropische vogels. Een schril contrast met de sombere gevangeniscel in de Conciergerie waar Marie-Antoinette verbleef voor haar executie door de revolutionairen in 1793.

Eten & Drinken

In de eetsfeer moet je vooral op het Île Saint-Louis zijn. Dé culinaire hotspot is Berthillon (berthillon.fr), dat het beste ijs van de hoofdstad verkoopt. De Parijzenaars staan er geduldig in de rij voor een hoorntje. Voor warme consumpties (chocolademelk, koffie, thee) is het gemoedelijke La Charlotte de l’Isle (lacharlottedelisle.fr) een fijne plek voor de hele familie. Ook goed voor zoete en hartige happen. La Brasserie de l’Isle Saint-Louis (labrasserie-isl.fr) is een ouderwetse brasserie met een puik terras op een quai (kade) van de Seine. Ga je voor een lunch in het parkje achter de Notre-Dame? Je kunt heerlijk Franse kaas scoren bij La Ferme Saint-Aubin (Rue Saint-Louis en l’Île 76). Het is alleen wat lastig kiezen uit de 70 soorten…

Arrondissementen:

0
Puur Parijs - Place Des Vosges