Ligging & Geschiedenis

Het grootste deel van Belleville ligt op de grens van het 19e arrondissement en 20e arrondissement. De rest bestaat uit brokjes van het 10e en 11e. De heuvel van Belleville behoorde voor de 10e eeuw tot het domein van de Karolingische koningen en daarna bedekten wijngaarden zijn flanken. De gipsgroeve aan de voet trok meer arbeiders naar het gebied, maar boers bleef het tot ver in de 19e eeuw. Samen met andere dorpen werd het toen door Parijs geannexeerd. Rond de heuvel van Belleville, dé concurrent van Montmartre, ontstond een arbeiderswijk met fabrieken. Opeenvolgende revoluties vonden er belangrijke steun onder de verpauperde bevolking. Spanjaarden, Joden, Noord-Afrikanen, Chinezen en subsaharaanse Afrikanen voegden zich er in golven bij. De stadsvernieuwingsperikelen in de jaren 1960 en 1970 lieten Belleville grotendeels ongemoeid. Een zegening! De originele stijgende en dalende straatjes van oud Parijs trokken eerst muzikanten en kunstenaars en nu yuppen aan.

Kunst & cultuur

Is Frankrijks legendarische zangeres Édith Piaf werkelijk geboren onder een lantaarnpaal aan de Rue de Belleville? In het Musée Édith Piaf, Rue Crespin du Gast 5 (11e arr., tel. 0143555272 voor afspraak) reken je gelukkig snel met zo’n volksverhaal af. Op de heuvel van het Parc de Belleville biedt een belvédère vervolgens een weids uitzicht over Parijs. Ook op de butte, achter het hek van rue de Transvaal 16 ligt het fraaie privéstraatje Villa Castel met lage bakstenen huizen. Beneden, rond de rue de Ménilmontant zijn meer pittoreske steegjes. In het Pavillon Carré de Beaudouin (www.carredebaudouin.fr), een18e eeuws landhuis, zijn de tentoonstellingen bovendien gratis. In de rue Laurence-Savart snuif je langs ‘huisjes met luikjes in het groen‘ nog het oude platteland. De iets verstopte Studio de l’Ermitage (www.studio-ermitage.com) staat voor eigentijdse wereldmuziek.

Eten & Drinken

In Belleville ga je natuurlijk voor goedkoop multiculti eten. Zoals bij Lao Siam, rue de Belleville 49, de beste Thai van Parijs. Langs de Boulevard de Ménilmontant (tussen Couronnes en Belleville) vind je alle zoete en hartige lekkernijen van de oriëntaalse soeks. Handig voor een picknick, net als de dinsdag- en vrijdagmarkt langs de Boulevard de Belleville waar de boeren uit de regio Île-de-France hun producten verkopen. In een gepimpte leerfabriek ( www.lamaroquinerie.fr) boven in Ménilmontant gebruik je iets in de binnentuin met olijfbomen. Het oude volkshuis La Bellevilloise www.labellevilloise.com) ernaast is op zondag goed voor een jazzbrunch met buffet. Op het terras van Le O’Paris (www.le-o-paris.com) is het uitzicht zo cool dat je je hapje spontaan vergeet: “O Paris!”

Belleville
Belleville in herfsttooi

Arrondissementen:

0
Square des Batignolles - Puur Parijs