Ligging & Geschiedenis

Batignolles behoort tot het 17e arrondissement, gelegen op de noordelijke oever van de Seine. De wijk strekt zich uit van de Boulevard Berthier in het noorden tot de Boulevard des Batignolles in het zuiden. Westwaarts vormt de Rue de Tocqueville de grens, oostwaarts de Avenue de Clichy en de Rue Lemercier. Het oorspronkelijke dorp werd door Napoléon III in 1860 bij Parijs gevoegd. Op de plek van oude boerderijen verrees een arbeiderswijk waar naast fabrieken ook cultuur bruiste. De schilder Édouard Manet (1832-1883) legde er met zijn ‘groupe des Batignolles‘ het moderne leven vast. Denk aan cafés en controversiële naakten in het groen. Le Square des Batignolles, een naturalistische Engelse tuin, gaf wellicht inspiratie? Het gloednieuwe Martin Luther King-park staat voor verantwoorde ecosystemen en skatebanen naast kantoren. Jonge gezinnen van ‘bourgeois bohemiens’ volgden en trendy eettentjes en winkels voegden zich bij knusse warenmarkten.

Kunst & cultuur

Deze wijk was nooit dé hotspot van Parijs, maar het leven in de Franse demi-monde (de schijnbaar fatsoenlijken) spreekt uit het graf van de vermaarde courtisane Cora Pearl. Samen met andere beroemdheden ligt ze op het grote Cimetière des Batignolles (1833) in het Épinettes-district. De Russisch-orthodoxen hebben er een speciaal hoekje. Ook een neo-romaans protestantse tempel getuigt van multireligieus Parijs. In het parkje hobbelen kinderen op de houten paarden van de ouderwetse draaimolen. Volwassenen spelen pétanque of jeu de boules. Tussen het park en de Marché couvert des Batignolles, rue Lemercier 96 bis, vol Franse producten, kun je regelmatig antiek op straat scoren. Het kleine Théâtre Hébertot (1838) aan de Boulevard des Batignolles 78 geeft ook Engelse voorstellingen!

Eten & Drinken

Ben je op zaterdag in de buurt? Bezoek dan de biomarkt op de Boulevard des Batignolles (tussen rue de Turin en rue Puteaux)! Vind je de puur natuurhapjes te prijzig dan zijn de cafés Pièces Cuisine en Les Caves Populaires, rue des Dames 101 en 22, meer relaxed. Studenten en andere locals houden het daar bij goedkope gerechten of borrelhapjes. Les Puces de Batignolles aan de rue Legendre 110 biedt een yammie weekendbrunch met zoete en hartige broodjes. Anders dan de naam doet vermoeden zit hier geen vlooienmarkt…daarvoor moet je naar Saint-Ouen in de nabije buitenring. Was je ooit fan van kinderboekenschrijfster Enid Blyton? Dan haal je jeugdherinneringen op in Le Club des Cinq (www.leclubdes5.fr), een restaurant dat naar de kinderboekenserie De Vijf vernoemd is. Je luncht of dineert er in een vrolijk interieur met kleurige stripfiguren.

Square des Batignolles - Puur Parijs

Arrondissementen:

0
Place de la Bastille