Ligging & geschiedenis

De wijk Bastille ligt boven de Seine (rive droite) en beslaat een groot gedeelte van het 11e arrondissement en een kleiner gedeelte van het 12e arrondissement. Het monument op Place de la Bastille (la Colonne de Juillet) markeert de plek waar de bestorming van de Bastille-gevangenis ooit plaatsvond. Een woedende menigte zette op 14 juli 1789 de eerste stap naar het einde van eeuwenlange onderdrukking en uitbuiting.

Voor de Franse Revolutie kende Frankrijk een standenstelsel waarin de boeren en burgerij huizenhoge belasting betaalden waarvan de adel en de koning een comfortabel leven konden leiden. Met de bestorming van de Bastille werd plaats gemaakt voor de Republiek die in 1792 werd opgericht. Het fort werd uiteindelijk met de grond gelijk gemaakt om de herinnering aan de bloederige geschiedenis uit te wissen. In het plaveisel van het plein zijn nog wel de contouren van de vesting zichtbaar. Op Quatorze Juillet (14 juli) wordt in heel Frankrijk ieder jaar met groot vuurwerk het begin van de revolutie gevierd.

Kunst & cultuur

Bastille borrelt en bruist ook op het gebied van kunst en cultuur. De Opéra Bastille werd in 1989 geopend door president François Mitterand en richt zich op de grootschalige, klassieke producties. Voor moderner theater met kleinere producties is er Théâtre de la Bastille op 76, rue de la Roquette. Het Cirque d’Hiver werd in 1852 gebouwd door Jakob Ignaz Hittorff die Parijs om wilde toveren in een paradijs van vermaak. Het traditionele circus is zeker een bezoek waard als je met kinderen naar Parijs komt. Voor volwassenen is rue Keller in het 12e arrondissement ideaal om rond te neuzen door het grote aanbod van galeries en winkeltjes.

Eten & drinken

Of je nu op zoek bent naar een ruige nachtclub of een modieuze wijnbar, in deze buurt zit je goed. De wijk biedt een enorme keus aan cafés en restaurants. Café de l’Industrie in het 11e arrondissement is geliefd bij Parijzenaars die ook graag de Marché d’Aligre bezoeken in het 12e arrondissement. Wijnbar le Baron Rouge is een walhalla voor fijnproevers. Op zondag eet je hier oesters met een glas Sancerre, of een robuuste rode wijn met een charcuterie plateau. La Galoche d’Aurillac vertegenwoordigt met trots de keuken van de Auvergne. De bistro is nauwelijks veranderd sinds de eerste dag dat zij haar deuren in 1949 opende. De hartige gerechten met ham, worst en linzen zijn zeker op een winterse dag niet te versmaden.

Bastille monument goud beeld Puur Parijs

Arrondissementen:

0
Square des Batignolles - Puur Parijs