Voordelig fietsen over de Parijse boulevards!

Houd je van fietsen dan is Parijs jouw stad. De afgelopen tien jaar is de Franse hoofdstad in rap tempo fietsvriendelijk geworden. Met fietspaden, fietsverhuurpunten, speciale fietsroutes en -tochten. Maar ook aan fietsen hangen verschillende prijskaartjes. Met de Puur Parijs tips komt low budget Parijs stap voor stap op de kaart. Stap 9: fiets slim en voordelig over de Parijse boulevards!

voordelig fietsen, fietstochten, Parijs, goedkoop Parijs, Parijs tipsVélib’

De stoere zilverkleurige Vélib’ hoort al jaren bij het straatbeeld van Parijs. Om de 300 meter (!) staan ze in rekken klaar voor de grijp. Via een automaat bestel je met je bankpas of creditcard een abonnement voor één dag ( € 1,70) of een week ( € 8). Met je eigen geheime code haal je de fiets los. Het eerste half uur is gratis, daarna ga je per half uur betalen. De Vélib’ is dus echt een fiets voor A naar B. Bekijk van te voren goed je traject, dan ben je het goedkoopste of zelfs gratis uit. Want zodra je de Vélib’ weer in een rek plaatst, stop je met betalen. Nederlandse slimmerds zijn binnen een half uur bij het rek van hun bestemming. Even later pakken ze een nieuwe fiets. Zo rijden ze tijden voor nop. Houd er wel rekening mee dat rekken vol kunnen zijn! Vooral vrijdagavond, ’s avonds laat en bij hotspots is dat regelmatig het geval. Informatie, ook over de werking van de verhuurmachines en de borg, op fietsenparijs.nl. en velib.paris.fr.

Toerfiets

Wil je Parijs echt al fietsend ontdekken? Een speciale route doen of maar zien waar je uitkomt? De fietstocht zelf is in zo’n geval belangrijker dan de bestemming. Eiffeltoren met fietspadEen fiets voor een halve of hele dag huren is dan voordeliger dan de Vélib’. Betrouwbare en betaalbare fietsverhuurpunten genoeg! Paris à vélo, c’est sympa bijvoorbeeld. Of Cyclo Pouce dat ideaal langs het Canal de l’Ourcq ligt. Ook relaxed is Gepetto & Vélos dat uitgebaat wordt door Nederlanders.

Georganiseerde fietstochten

Ben je toch nog een beetje huiverig voor solofietsen in de drukke metropool Parijs dan kun je een georganiseerde fietstocht boeken. Echt voordelig zijn die niet (vanaf ca. 23 euro per persoon voor drie uur). Dat is dan wel inclusief gids die je mooie verhalen vertelt over de verborgen plekjes van Parijs. Baja Bikes is wereldwijd een bekende naam voor fietstochten. Wil je wel een georganiseerde fietstocht maar moet het echt voordeliger? Wellicht kun je via Greeters (greeters.paris) een lokale vrijwilliger vinden die met je opfietst. De fietshuur blijft natuurlijk staan en een donatie aan de organisatie wordt gewaardeerd.

Papieren fietsgids

Prefab fietsroutes zijn dé oplossing voor wie geen zin heeft in een begeleide fietstocht, maar toch graag concrete handvatten heeft. voordelig fietsen, fietstochten, Parijs, goedkoop Parijs, Parijs tipsHandig is de downloadbare plattegrond met fietspaden (paris.fr/velo) van de gemeente. Via geovelo.fr kun je interactief je fietsroutes plannen. Zelf zijn we het meest enthousiast over de Nederlandse papieren gids Parijs per fiets! van Joke Radius (fietsenparijs.nl). Met drie supermooie routes van 25-30 km en tal van tips om te fiets Parijs te veroveren. Na lezing draai je je stuur direct richting de Arc de Triomphe voor een triomfantelijk rondje om de ereboog!

Mariëtte van Beek is reisjournalist. Haar werk vind je onder andere op haar site http://reisomtereizen.nl.

Recommended Posts
0
Vue_sur_la_Tour_Eiffel_du_jardin_des_TuileriesJardin des Tuileries Eiffel Puur Parijs