Versailles en vélo: c’est une bonne idée!

Chateau de Versailles - Puur Parijs

Chateau de Versailles

Versailles ligt maar 30 minuten treinen van het centrum van Parijs. Mildred Theunisz ontdekte dat naast het beroemde kasteel en de tuin van Lodewijk XIV ook de stad zelf de moeite waard is om te ontdekken. Met een gehuurde fiets gaat dat prima.

De stad

Toen Lodewijk XIV bepaalde dat hij vanuit Versailles zijn rijk wilde besturen, moesten de hele hofhouding en regering mee. Het oorspronkelijke dorpje midden in de bossen groeide door de eeuwen heen uit tot een flinke stad. Kerken, kathedraal, markt, Koninklijke stallen en huizen voor de werklui werden allemaal gebouwd. In de hoogtij dagen waren er 10.000 hovelingen. Dat betekent dat naast het kasteel er nog meer interessante wijken en gebouwen te zien zijn. Als basis gebruiken we een plattegrond van de VVV waarop interessante plekken zijn aangegeven en we touren op de fiets door de stad.

Cathedrale Saint-Louis - Puur Parijs

Cathedrale Saint-Louis

Vanaf het station Versailles Chateaux – een mooie staalconstructies à la Eiffel – fietsen we naar Carré Saint-Louis. Midden tussen de statige huizen staat hier een vierkant blok van kleine eenvoudige, gekleurde huizen. Ooit bedoeld voor markstalletjes zitten er nu verschillende kleine winkels en eethuisjes. Verder langs kathedraal Saint Louis en langs de Koninklijke stallen. We komen door Rue de Sartory dat afgesloten is voor verkeer; allemaal restaurants en terrassen vind je hier. Libanese keuken, chinees, traditioneel Frans, kebab, Italiaans. Een gezellige straat met eten voor elke portemonnee. Ook ‘s avonds erg gezellig. Wij schuiven aan bij een Chinees.

De tuinen

De tuinen van kasteel Versailles zijn enorm groot (815 ha); onvoorstelbaar als je bedenkt dat alles is aangelegd. Elf jaar duurde het voordat het Grand Canal uitgegraven was, maar toen kon Lodewijk XIV hier ook hele zeeslagen na spelen. Enorme grasvelden werden als ‘groen tapijt’ ingezaaid en bijgehouden. Als je vanaf het kasteel naar het einde van het Grand Canal loopt ben je ruim een uur bezig. Alles in de tuinen is van een strakke geometrie met daar tussen 600 fonteinen en 55 vijvers en bassins.

Het is bijzonder dat alles nog steeds zo is als Lodewijk XIV het heeft laten aanleggen. Je loopt letterlijk in de voetsporen van hem of één van zijn minnaressen! Helemaal aan de rand van de tuin liet Lodewijk XIV Le Grand Trianon bouwen (daarvoor had hij wel eerst het dorpje Trianon laten afbreken). In dit gebouw trok hij zich terug als hij even genoeg had van alle drukte en protocollen op het kasteel. Het is een prachtig gebouw en ook nu is het hier vele malen rustiger dan in het kasteel. Een verstilde sfeer waar je de geschiedenis meer voelt dan in het kasteel zelf.

Le Petit Trianon - Puur Parijs

Le Petit Trianon

Lodewijk de XV bouwde vervolgens Le Petit Trianon voor zijn maîtresse. Nadien schonk Lodewijk XVI het aan zijn Marie-Antoinette, die er vervolgens een boerendorpje bij liet aanleggen. Hier kon ze net doen alsof ze op het boerenland leefde, ver weg van het hofleven en alle protocollen waar ze zo’n hekel aan had. Zeker de moeite waard om deze gebouwen aan het einde van de tuin te bezoeken.

Het kasteel

Als je er toch bent, dan bezoek je toch ook het kasteel. Het is groot, protserig, imposant en ook altijd enorm druk. Er is een vaste looproute en dat betekent dat het soms voetje voor voetje bewegen is. Volgens mijn Parijse vrienden is er geen tijdstip waarop het niet druk is. Toch is het zeker de moeite waard om het kasteel ééns in je leven gezien te hebben.

Op de terugweg dwalen we nog wat door de straten van Versailles voordat we de fietsen inleveren. Versailles en velo, c’est une bonne idée!!

Tips

  • Tuinen van Versailles zijn gratis te bezoeken.
  • Al het eten en drinken in het kasteel en de tuinen is duur. Picknick mee!
  • Koop kaartjes voor het kasteel van te voren online https://www.tiqets.com/
  • Het is ook mogelijk om tegen gereduceerd tarief alleen Le Grand en Le Petit Trianon te bezoeken.
  • Fiets huren kan bij:

Phebus location de Velo, Huttopia (camping in Versailles) of bij Chateau de Versailles Park (Astel).

Recent Posts
0