Parken in Parijs: waar luier je het lekkerst?

Elk Park in Parijs heeft zijn eigen karakter, van groots en weids tot romantisch en intiem. En wist je bijvoorbeeld dat je lang niet overal op het gras mag zitten? De kans is groot dat er dan een parkwachter met fluitje op je af komt. We zetten de ins & outs van de grote parken even voor je op een rij.

Les Tuileries

Gelegen naast het Louvre en tegenover het Musée d’Orsay, kun je dit typisch Parijse park bijna niet ontlopen. Ideaal dus om even uit te rusten op een van de metalen stoeltjes als je onderweg bent van de ene bestemming naar de ander. Bovendien heb je met mooi weer niet alleen uitzicht op de Champs Elysées, maar kun je in de verte ook La Défense zien liggen. En vergeet de prachtige Orangerie niet, waar je de waterlelies van Claude Monet kunt bewonderen.

Jardin du Luxembourg

Het beroemdste en misschien wel het meest gekoesterde park van Parijs. De tuinen zijn er wonderschoon en het gras ligt er altijd even aangeharkt bij.

Maar let wel, dit is meer een park om te bewonderen dan om te gebruiken, en op het gras liggen mag vaak slechts op één speciaal daarvoor bestemd veldje. Maar met zoveel prachtige tuinen, fonteinen en standbeelden deert dat niet; je waant je eigenlijk in een openluchtmuseum.

Parc Monceau

Gelegen in het statige 8e arrondissement is het Parc Monceau een barokke 18e eeuwse mix van stijlen. Je vindt er zoal een grote draaimolen, Korinthische zuilen, een piramide en een vijver met een puur decoratief bruggetje. Het inspireerde Monet tot diverse schilderijen en van meerdere grote kunstenaars vind je er standbeelden. Vandaag de dag kun je je er heerlijk uitstrekken op het grasveld onder het genot van een ijsje.

Parc des Buttes-Chaumont

Het park in het hoge noorden van Parijs – ook in letterlijke zin, want de heuvels geven uitzicht op de verre omstreken. De elegante 19e eeuwse landschapsstijl nodigt uit tot slenteren langs de waterkant of een boekje lezen onder een boom. De stijgende en dalende paden van dit heuvelachtige park zijn ook een uitdaging voor de vele joggers! Dit is hét park voor de locals, waar een ongedwongen sfeer hangt en je de hele dag lui kunt picknicken. Bovendien kun je aan het eind van de dag voor een apéro terecht bij guinguette (café) Rosa Bonheur.

Parc Montsouris

Bootjes in Bois de BoulogneHet fraaie Parc Montsouris is het zuidelijke broertje van Buttes-Chaumont. Aangelegd in hetzelfde tijdperk, is het park eveneens aangenaam ruim en speels van opzet. Met zijn glooiende heuvels en grasvelden is het een ideale locatie voor een middagje dolce far niente.

Gelegen tussen rustige woonwijken en het Cité Universitaire vind je hier veel families, joggers en studenten. Dit naastgelegen campus is dankzij zijn gevarieerde architectuur en tuinen zeker een bezoekje waard.

Bois de Boulogne & Bois de Vincennes

En wil je echt flink wandelen? Pak dan de metro: in westwaartse richting voor het Bois de Boulogne en oostwaarts voor het Bois de Vincennes. Nét buiten de stad vind je pas echt veel groen. In het Bois de Boulogne kun je bovendien voor €10 een bootje huren, wel zo romantisch!

Recent Posts
0
Canal de 'l Ourcq au parc de la Bergere - foto Clicouris