In de ban van de mode

In de ban van de mode

Het is een wereld met een flinke reputatie, maar wie ‘m even kan betreden ziet meteen: hier worden magische momenten gecreëerd. Parijs fashion week is een esthetische fantasiewereld waar alles mooi, wonderlijk en volstrekt nieuw is. Wat hier voorbij komt gaat daarna in rap tempo de hele wereld over. Ter gelegenheid van deze tijdelijke illusie zetten we de basics van de fashion week even op een rij.

Prêt à porter

In de herfst laten de modehuizen hun kant-en-klare lente- en zomermode voor het jaar erna. Wie zich interesseert in haute couture of mannenmode moet tot januari wachten, dan worden de wintercollecties voor het jaar erna getoond. Er zijn dus meerdere fashion weeks per jaar. Ze duren in Parijs overigens geen zeven maar tien dagen, wat de importantie van Parijs aangeeft als modestad.

Waar moet je zijn?

Chanel, Balenciaga, Dries van Noten, Louis Vuitton. De modehuizen hebben elk hun favoriete locaties om zo veel mogelijk indruk te maken op het publiek. Chanel is al jarenlang trouw aan het immense Grand Palais, dat ze eerder al transformeerden tot luxe bistro en zelfs supermarkt om hun modellen van een origineel decor te voorzien. Het Palais de Tokyo is ook een goede optie, elke fashion week worden daar meerdere shows gehouden. Het volledige programma vind je op deze site. Met een beetje handig googelen kom je al snel achter de locaties, hoewel sommige modehuizen hun adresjes ook graag top secrèt houden.

Hysterische hoge hakken

De fashion week is een mooie gelegenheid om mensen te bekijken. Ook als je geen toegang tot de modeshows hebt, zijn de genodigden al een schuine blik waard. Zo zijn er liefhebbers van zwart in alle mogelijke shapes and sizes. Er zijn de diva’s op hysterisch hoge hakken en de koele insiders met serieus haar. Èn natuurlijk niet te vergeten veel Aziaten die, idolaat van Parijs, de fashion erg aux sérieux nemen. Een leuke mix, die elkaar van vorige shows en fashion weeks herkennen en graag even met elkaar op de foto gaan. Met zo veel verschillende looks is het fijne dat het bijna niet meer uit maakt wát je draagt, als je het maar met verve doet!

Hoogtepunt met modehuis Gucci

Modehuis Gucci kondigde dit jaar via Instagram aan dat ze hun eerste Parijse modeshow zouden presenteren in het legendarische Theâtre le Palace. Het theater in het 9e arrondissement van Parijs was in de 70’er en 90’er jaren populair als nachtclub, en is nu een belangrijk theater in de Franse hoofdstad. De 50ste verjaardag van de studentenrellen van mei 1968 in Parijs inspireerde Gucci voor de nieuwe collectie. Eerder waren zij te zien met de najaar-/wintercollectie van 2018 in de Necropolis in Arles. Deze maand bereikt dit bijzondere project van het merk een hoogtepunt met de lente- en zomercollectie van 2019 tijdens de Fashion Week in Parijs. Het Italiaanse modehuis keert in februari 2019 terug naar eigen bodem voor de najaar-/wintercollectie van 2019/2020 tijdens de Milan Fashion Week.

De week van de prêt-à-porter collecties vindt dit jaar plaats van 24 september tot 2 oktober. Nieuwsgierig naar de rest van de fashion week? De snelste manier om de catwalk je kamer in te krijgen is via Instagram, de VIPs delen de foto’s er direct vanaf hun front row. Een paar grote namen: @vogueparis @thesartorialist @ bat_gio @anna_dello_russo.

lekker eten in Parijs Macarons in alle kleuren

Lekker eten in Parijs: de Franse Macaron

Lekker eten in Parijs: de Franse Macaron

– door Caroline Piek

Minutenlang in de rij staan om een winkel binnen te komen. Mensen hebben het er graag voor over om een doosje wereldberoemde macarons te bemachtigen. De felgekleurde schuimkoekjes hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op velen. Maar wie kwam er eigenlijk op het gouden idee om ze te maken? Lekker eten in Parijs? Caroline vertelt je waar je de allerlekkersten macarons kunt scoren!

Klein van stuk, maar wereldberoemd

Wil je super lekker eten in Parijs en ben je een zoetekauw? Als een echte Parisienne eet je dan een macaron. Het concept is heel eenvoudig: twee luchtige schuimpjes op elkaar met daartussen een heerlijke vulling van ganache. Van gifgroen tot kersenrood en hot pink. Je komt de amandelkoekjes in alle kleuren van de regenboog tegen.

Frans of Italiaans? 

De geschiedenis van de macaron is even kleurrijk als zijn uiterlijk. Italiaanse patissiers zouden volgens sommige bronnen al in de 16e eeuw de eerste maccerone maken. Andere theorieën geven de eer aan twee Franse nonnen in Nancy die rond 1792 samen koekjes bakten van eiwit, amandelen en suiker. Later werden de twee nonnen omgedoopt tot ‘Les Soeurs Macarons’ ofwel de Macaron-zusjes.

Lekker eten in Parijs Macarons bakkenOp chique bij Ladurée

Of het nu de Fransen waren of de Italianen, vrij vertaald betekent de naam ‘fijn deeg’. En zoals we hem nu kennen werd de macaron pas begin 20e eeuw uitgevonden. Toen kwam Pierre Desfontaines van de Franse patisseriezaak Ladurée op het idee om twee overheerlijke koekjes op elkaar te plakken en deze te vullen met ganache. Et voilà; de topper was geboren! Inmiddels heeft de macaron fans tot in alle uithoeken van de wereld. Je kunt de klassieker nog steeds proeven bij Ladurée. De patisserie heeft meerdere vestigingen in Parijs, zoals op 75, avenue des Champs-Élysées.

Bijzondere smaken

En wil je experimenteren met bijzondere smaken? Dan kun je bijna niet zonder een bezoek aan de koning van macaronland. Pierre Hermé heeft het combineren van kleuren en smaken verheven tot een eigen kunst. In zijn bekende Ispahan macaron proef je bijvoorbeeld framboos, lychee en rozenwater. Daarnaast maakt hij ook nog altijd de klassiekers als pistache, pure chocolade en aardbei.

Pierre Hermé, 18 rue Sainte-Croix-de-la-Bretonnerie, 75004

Lekker eten en slapen in Parijs? Bezoek ook eens onze hotelselectie: puurparijs.com

tips voor Parijs Quartier Latin

Originele tips voor Parijs: een ontdekking in ’t Quartier Latin

Originele tips voor Parijs: een ontdekking in ’t Quartier Latin

Unieke tips voor Parijs wil ik graag met jou delen. Tijdens een ontdekkingstocht in een gedeelte van het Quartier Latin, rond het metrostation Saint-Michel ontdekte ik laatst Flo de Paris. Binnen een mum van een tijd was ik kind aan huis!

– door Béatrice Boots

Net als vele Europese steden bestaat Parijs uit een heleboel kleine ‘dorpjes’ die van elkaar gescheiden worden door grand boulevards en brede straten. Ieder ‘dorpje’ heeft zo zijn eigen sfeer, mensen kennen elkaar en buurten bij elkaar. Net als in andere grote steden de laatste jaren is de sfeer in vele van deze buurtjes alleen maar leuker en sterker geworden! Ook in Parijs is er een groot aantal mensen die juist terug lijken te willen naar dit ouderwetse buurtgevoel.

Unieke tips voor Parijs: Flo de Paris

Flo staat voor Florence, een hippe en superslanke Parisienne van in de zestig. In een prachtig oud pandje verkoopt zij originele spullen die gemaakt zijn door ontwerpers en kunstenaars in Parijs die nog niet (echt) zijn ontdekt. Flo heeft commercieel inzicht en haar hart op de goede plek. Ze ontdekt talentvolle dames en heren die ze vervolgens een kans biedt hun prachtige sjaals, sieraden en tekeningen te verkopen. Als er even niemand in de winkel is, staat ze te werken achter haar laptop, maar het liefst vertelt ze haar klanten vol passie over de ontdekking van een kunstenaar die prints heeft ontworpen voor haar sjaals, of de jonge dame die haar allereerste expositie heeft gescoord. Met een glimlach deelt ze visitekaartjes van de vrienden-kunstenaars uit.

Excentrieke dames

Aan de vaste stroom van klanten die binnen komen wandelen, zie je hoe populair buurtwinkeltjes zijn in Parijs onder de buurtbewoners. Net voor sluitingstijd vang ik een gesprek op tussen Flo die voor haar winkeltje een kop koffiedrinkt, en haar chique 80-jarige klant. Ze bespreken hoe weinig mensen van la Campagne gewend waren in de jaren ’60, en terloops komt ook nog even ‘t huidige politieke klimaat ter sprake. De oudere dame komt uit Normandië. Als ik bijna weg loop om hun met rust te laten, wuift Flo me terug en vraagt aan Camille of ze mij haar gespierde buik kan laten zien. ‘Deze dame is super fit en gezond’, zegt ze glunderend. ‘Heb je een vraag over je gezondheid? Vraag het eerder aan haar dan aan je dokter, want die heeft veel minder kennis dan mijn vriendin’.

Lekker slapen in Parijs? Bezoek ook eens onze hotelselectie: http://www.puurparijs.com

 

 

 

 

 

Parijs, Grand Palais. Gauguin, l’alchimiste.

Gauguin in ander licht

Door Béatrice Boots

De expositie over het leven en werk van Gauguin is populair. Het is daarom maar goed dat de bezoekers verspreid en op gezette tijden worden binnengelaten. De schemerige sfeer in de ruimtes van ’t Grand Palais helpt mij onmiddellijk te focussen op de schilderijen die goed verlicht zijn. Alsof ik daar alleen ben met het doek van deze originele impressionist. De werken hangen verspreid over een serie van ruimtes. Je wandelt als ’t ware door ‘t leven van de schilder, waarbij de trappen tussen de ruimtes je de kans geven om al ’t aanschouwde te laten bezinken. Naast de schilderijen, zijn er ook minder bekende kunstvormen van Gauguin tentoongesteld. Werk van keramiek, houten beelden en litho’s. Persoonlijk vond ik de schilderijen echter te fascinerend om veel stil te staan bij de drie-dimensionele kunst, die tussendoor is opgesteld.

Bretagne

Aan ’t begin van de reis door zijn leven, zie je de doeken uit Bretagne waar hij jongens, meisjes en vrouwen observeerde en schilderde. Zijn onderwerpen spelen of zijn aan ‘t werk. Een telkens terugkerend thema van de schilder komt hier ook al naar voren: vrouwen en water. Reizen naar Panama en Martinique tussen 1886 en 1889 brachten als eerste ‘n exotisch tintje in Gauguin’s werk. Soms hebben de vrouwen met Bretonse klederdracht ‘n opvallend donkere huid.

Gauguin, Bretonse vrouwen, geïnspireerd door verre reizen.

Exotische taferelen

Al gaandeweg nemen zijn verre reizen meer de overhand. Aan ’t einde van de expositie komen we in de fase waar hij het meest beroemd mee is geworden. Zijn reis naar Tahiti die hij in 1891 aanvangt. Dromerige en sensuele dames zijn hier het belangrijkste thema. Maar Gauguin verrast en trakteert de kijker op zeer wisselende taferelen. Eén tafereel is mij sterk is bijgebleven. Een heidens feest met veel vuur waar de schilder helaas zelf geen getuige meer van mocht zijn omdat ’t ritueel al verboden was toen hij op ‘t eiland aankwam. Dit moet een enorme teleurstelling zijn geweest. Het mag duidelijk zijn dat de cultuurverschillen, en hoe mensen elders leefden de aantrekkingskracht waren van zijn drang om Europa te verruilen voor meer exotische oorden.

Schilderij Gauguin, exotische periode

Verdieping

De begeleidende teksten op de muren zijn mooi, maar staan er alleen in ’t Frans. De presentaties op digitale schermen zijn wel vertaald naar ’t Engels. Hier kun je zitten en de technieken die de kunstenaar gebruikte in je opnemen. Zo werkte hij bijvoorbeeld met lagen om verschillende kleuren en patronen neer te zetten op de litho’s. De presentaties geven een extra dimensie aan de expositie. Ze verhelderen de andere kunstvormen, waardoor je zin krijgt om deze objecten beter te observeren. Ook schept ’t de kans om ‘n adempauze te nemen van de veelzijdige taferelen op ‘t doek.

Gauguin, l’alchimiste, Grand Palais

3, avenue du Général Eisenhower, 75008

Metro lijn 1 en 13, RER C / Haltes Franklin-D-Roosevelt, Champs-Elysées-Clemenceau

Zon en maa, van 10 tot 20.00, van woe tot en met zat tot 22.00

Entree 14 euro, gereduceerd tarief 10 euro

Expositie Christian Dior, couturier du rêve

Dior, Modeheld bij uitstek

Door Lieke Ketelaars

Wie momenteel over de rue de Rivoli wandelt, ziet op elk moment van de dag ’n lange rij staan bij ’t Musée des Arts Décoratifs. Hier is het happening. Het museum viert met 300 creaties ‘t 70 jarig bestaan van modehuis Christian Dior. Gek van mode? Deze unieke expositie een must!

Het leven en werk van Dior

Parijs ademt geschiedenis, kunst, glamour en mode. ‘Christian Dior, le couturier du rêve’ combineert het allemaal. De tentoonstelling start met een intieme zaal. Eerst maken we kennis met de familiegeschiedenis van de beroemde modeontwerper. Kleine zwart-wit foto’s geven een kijkje in zijn jeugd en privéleven. Vervolgens zien we kunstwerken uit de periode dat Dior een galerie runde. Hiermee begon hij zijn carrière. Voordat Dior startte als illustrator en ontwerper. Dan volgen de creaties. Deze zijn afwisselend tentoongesteld naast fantastische modefoto’s. Intussen loop ik zaal na zaal smachtend langs één grote viering van elegantie van de vrouw. Onwaarschijnlijke details en luxe worden afgewisseld met pure schoonheid. Ook ontwerpen van latere artistiek directeuren komen voorbij. Zoals Yves Saint Laurent, John Galliano en Raf Simons. En, ik leer: Dior kleedde de kunstenaars Dali en Giacometti.

Wereldklasse fashion design

Al met al roept de manier waarop de tentoonstelling is samengesteld bewondering op. Immers, het gaat hier om wereldklasse fashion design. Dat is ook te zien aan de manier waarop de ruimtes zijn ingericht. Alles is mooi gestileerd, met oog voor detail. Het is net een modeshow. Het begint ingetogen en wordt steeds spectaculairder. Net als je denkt dat je alles gezien hebt, is daar de fantastische eindklapper. Als laatste, de balzaal met Dior’s meesterwerken. Neergezet in een sprookjesachtige ruimte met 360 graden videoprojecties en betoverende muziek. Omdat ’t me terugbrengt naar de sprookjesachtige sfeer van de droomvlucht in de Efteling, snap ik opeens de titel van de tentoonstelling. ‘Christian Dior, ontwerper van dromen’.

Christian Dior, couturier du rêve

Musée des Arts Décoratifs

107, Rue de Rivoli

Metro Palais-Royal, Pyramides of Tuileries.

Dinsdag tot zondag van 11 tot 18.00 en tot 22.00 op donderdag.

Entree € 11,- en gratis voor kinderen.

Tot en met 7 januari 2018

 

Een acccordeonist en families in rue Cler, Parijs

Rue Cler: een winkelstraatje met charme

Laat je je kinderen de Eiffeltoren zien, neem ze dan zeker ook even mee naar de nabijgelegen rue Cler, voor zowel hun als je eigen plezier. Rue Cler is een Parijse winkelstraat zoals je ‘m in films ziet: pittoresk en bomvol verleidelijke winkels en restaurants. Het is een van de weinig autovrije straten die Parijs rijk is, en door zijn breedte is er genoeg ruimte voor  rustig lanterfanten. We zetten de hoogtepunten even voor je op een rij.

Zoetigheden

Aan Boulangerie Cler kan een zoetekauw onmogelijk voorbij. De Franse pâtisserie-klassiekers liggen er alle netjes op de toonbank, en de baguettes tradition en de croissants zijn van topkwaliteit. Maar kijk ook eens bij het Maison de la Chantilly, een huis dat zich volledig heeft gespecialiseerd in slagroom en dit op creatieve wijze in zoveel mogelijk lekkernijen verwerkt. En voor het warme weer is er Amerino, een populaire ijssalon waar je ijscoupe wordt geserveerd in de vorm van een bloemetje.

snoepwinkel in rue cler

Hartige delicatessen

Jeusselin is een traiteur met naamsbekendheid in heel Parijs en viert dit jaar bovendien zijn tachtigste verjaardag. Je vindt er volledig maaltijden, die een culinaire verwenning zijn als je even niet in een restaurant wilt eten. Ook de lunchmenu’s zijn het proberen waard,net als Jeusselins vermaarde ham en witvlees. Je ogen kijk je verder uit bij Davoli, waar je je even midden in Italië waant. Voor visliefhebbers is er Autour du Saumon, een klein zaakje aan het begin van de straat.

Italiaanse traiteur aan de rue Cler, Parijs

Wijn

Hoewel de groente- en fruitwinkels behoorlijk aan de prijs zijn in deze wijk, zijn de cavisten dat niet per se. Loop daarom gerust Les Répaires de Bacchus binnen om je te laten adviseren welke fles er goed past bij de zojuist ingeslagen delicatessen voor de picknick.

Terrassen

Rue Cler loopt óver van de terrassen, het is dus een ware uitdaging er eentje te kiezen. Café Central is een van de grotere etablissementen van de straat, een populaire plek waar je niet fout kunt gaan. Ga je voor een iets exclusiever gevoel, plof dan neer bij L’Eclair voor een apéro. Als je ook wat wilt eten, is Le Café du Marché een goed adres, met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Terras aan de rue Cler, Parijs

Hamburgers

Dacht je dat hamburgers niet bepaald Frans zijn? Nergens zijn de buns zo populair als in Parijs. In het zijstraatje rue du Champ de Mars vind je een van de lekkerste burgerrestaurants van Parijs, simpelweg genaamd ‘Dinner’ en met een uiterst gezellige sfeer.

Last but not least: hij zal er sinds zijn presidentschap iets minder tijd hebben, maar Emmanuel Macron is een wijkbewoner en wordt zo nu en dan in levende lijve gespot!

rue Cler, Parijs

Man spelend op een piano in een park

Evenementen in de buitenlucht in en rondom Parijs

Festival Les Pestacles

Parc Floral, Bois de Vincennes, 12e arrondissement

Zingende vrouw op het festival Les Pestacles, Parijs

De botanische tuin in Parijs is wat wonderlijk. Hij bestaat uit vier delen, die verspreid door de stad liggen. Naast het Parc de Bagatelle, de École du Breuil en de Jardin des Serres d’Auteuil is het Parc Floral erg interessant voor families. Het ligt in het hart van het Bois de Vincennes. Te midden van het groen kun je er heerlijk wandelen en de verschillende speelterreinen staan garant voor prima kindervermaak.

Leuk: de minigolfbaan is een miniatuurversie van de stad Parijs. Op zomerse woensdagen van juni tot september is het extra genieten met de zeer diverse muziekevenementen en voorstellingen van het Festival Les Pestacles. Leidraad? Culturele diversiteit.

http://www.vincennes-tourisme.fr/Decouvrir/Parc-Floral
Entree volwassenen: € 2,50 / Kinderen: € 1,50 – evenementen gratis.

 

Piano’s in de stad

Voor muziek in de open lucht hoef je ook dit jaar de stad niet uPlay Me I'm Yours pianoit. Het evenement Play me I’m yours is sinds 2008 te vinden in maar liefst 55 steden ter wereld en reist in de zomer van 2017 voor de zesde keer terug naar de Franse hoofdstad. Overal in Parijs gaan weer piano’s bepingeld worden door 20 muzikanten op 20 piano’s. Iedereen die mee wil spelen, vous êtes la bienvenue!

Op 21 juni worden de piano’s ingewijd tijdens het Fête de la Musique. Gedurende drie weken spelen les professionals samen met liefhebbers ergens in de stad. Maak er een spel en ontdek de muzikale pleinen, parken en binnenplaatsen van musea!

www.streetpianos.com/paris2017
Gratis evenement op diverse locaties.

 

Ballonvlucht boven Parijs

Parc André-Citroën, 15e arrondissement

Een ballon boven het park André CitroënAltijd al eens een ballonvlucht willen maken, maar een beetje huiverig? Begeef je naar Parc André-Citroën voor een verticale vlucht! De ballon is aangelijnd en je blijft fijn hangen op 150 meter. Toch lijkt op die hoogte zelfs de Eiffeltoren een miniatuur. Als het weer helder is kun je op vrijdag en zaterdag tot 23 uur ’s avonds de lucht in! Ben je een vroege vogel dan heb je geluk: ’s morgens vanaf 9 uur sta je het minst lang in de rij.

www.ballondeparis.com
Volwassenen: € 12, 3-11 jaar: € 6, jonger dan 3: gratis.

 

BUITEN PARIJS

DinoZOOre

Zoo de Thoiry, Parc du château de Thoiry, ThoiryDinosaurus

Gek op de Deltadromeus, de Baryonyx of de Stegosaurus? Snel naar de dierentuin Parc de Thoiry met ludieke pedagogische evenementen vol prehistorische dieren! Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, maar pas op: de zestien dino’s zijn zeer realistisch en op ware grootte. Tenminste, zo goed als.

www.thoiry.net
Van 1 april tot en met 30 september 2017
Volwassenen: € 29 / Kinderen van 3 tot 14 jaar: € 23.
Rijafstand vanaf Parijs: 45 min.

Chocolate_Easter_Bunnies_In_The_14th_Arrondissement,_Paris_Jim Linwood

Vier Pasen in Parijs!

Eigenlijk is er geen betere plek om Pasen te vieren dan Parijs. Onder het klokgebeier van wereldberoemde kerken word je zondagochtend wakker. Je gaat eieren rapen onder de Eiffeltoren of chocokunst proeven bij een vermaarde chocolaterie. Een paasbrunch doe je feestelijk langs de Seine. Al fietsend door de parken geniet je van de lentebloesem. Parijs op zijn paasbest!

Chocoholics!

Poules-en-chocolat-Pâques-2016-patrick-roger-chocolatier-boutique-saint-germain-des-prés-paris-photo-usofparis-blog

Ben je een chocoholic? Dan waan je je in Parijs rond Pasen helemaal in het paradijs! Tal vanchocolateries organiseren proeverijen of workshops en ook in Le musée gourmand du chocolat – Choco-Story kun je los. Niet alleen een feestje voor de mond trouwens, maar ook voor het oog. Chocoladevormen beperken zich niet tot eieren of sculpturen van kippen of paashazen. Je spreekt hier over chocokunst! La Maison du Chocolat, chocokunstenaar Patrick Roger en A la mère de famille, de oudste chocoladewinkel van Parijs (1761), zijn stuk voor stuk puike namen.

Bell_of_Notre_Dame,_Paris_gadgetdudeKlokkengelui

Of je nu kerkelijk bent of niet doet er niet toe. Als op paasmorgen de klokken van de Notre-Dame en de Sacré-Coeur over Parijs aan het beieren slaan, krijg je kippenvel. Al eeuwen luiden ze stemmig de paasmissen in van de beroemde kerken. Wil je deze historische paassfeer optimaal beleven, boek dan zeker een hotelbed in Montmartre of het Île de la Cité.

Brunch de Pâques

Bij Pasen hoort een paasbrunch. De Parijzenaren gaan vaak naar ‘maman’ thuis, maar welgestelde fijnproevers schuiven graag aan in een restaurant van een gerenommeerd hotel. Populair maar nog steeds betaalbaar is de haute cuisine brunch van het kleurige Buddha Bar Hotel. Het staat ook open voor families met kinderen. Met wat geluk kun je op de verwarmde binnenplaats terecht. De brunch in Restaurant Le Quai is wat goedkoper en als het mooi weer is, staan het buffet en de stoeltjes buiten. Met zicht op de Seine, wat kan daar tegenop?

Paashazen in actie

Na al dat heerlijke zitten, heb je vast zin in actie. Zeker als je met kinderen in de Franse hoofdstad bent. Op de Champs-de-Mars voor de Eiffeltoren liggen maar liefst 20.000 eieren verstopt voor kinderen. Paaeieren_ToelstedeNaar eieren hengelen kan ook evenals dansen en schminken. Dit alles voor een goed doel. Lekker gaan fietsen in Parijs is ook fijn. Naast de Vélib (en.velib.paris.fr), de openbare stadsfiets uit de rekken, zijn er tal van fietsverhuurpunten. Doorkruis de parken en snuif de geuren van jong groen en lentebloemen. Meer fietsinfo vind je op ons blog.

TIP: Ten tijde van dit schrijven, waren nog niet alle paasprogramma’s bekend. Kijk op de website van het Office du Tourisme (en.parisinfo.com) en Sortir à Paris (sortiraparis.com) voor de laatste updates (zoek met ‘Pâques’ of ‘Easter’).

De leukste theehuizen van Parijs

Kopjes met bloemetjes, geurige thee in delicate smaken, homemade taartjes. Als je in Parijs ergens van kan genieten, zijn het de fijne ‘salons de thé’. Als het lenteweer het toelaat, kies je er eentje met terras, anders zit je knus binnen. Puur Parijs maakte een gevarieerde selectie van de beste plekjes.

Chique de friemel-salons

Ladurée_leo gonzalesParijs’ chicste theesalons zijn het meest bekend. Ladurée en Mariage Frères hebben een respectabele geschiedenis. Angelina en Café Pouchkine zijn jonger, maar ook chique de friemel. Heerlijk als je deftig met je pink omhoog thee wilt nippen en graag snoept van de allerbeste éclairs, macarons en andere zoete delicatessen. Wil je wel op stand maar niet de hoofdprijs betalen? Dan is het Café Le Jardin du Petit Palais een magnifiek alternatief. Je kunt hier heerlijk tussen de klassieke zuilen buiten zitten.

Hippe tea By Thé

Mag je theehuis best cool en trendy zijn, dan moet je naar tea By Thé op de Place du Palais Royal. Je kunt een thee to go nemen voor in de nabije tuin, maar een terrasje is er ook. Vanwege de bijzondere mixen (denk aan thee vermengd met sap en fruit) wordt tea By Thé ook wel de Starbucks van de thee genoemd. Zeker proberen!

Un dimanche à Paris

Un dimanche à Paris is een oase van rust in de sfeervolle Cour de Commerce Saint-André, gelegen aan de Boulevard St.-Germain, een historisch plekje in Parijs. Theedrinken kan bij lekker lenteweer ook aan een tafeltje buiten. Met een designgebakje uitkijkend op de straat met klassieke kinderhoofdjes, zit je hier spannend op het raakvlak van modern en traditioneel.Le Loir dans la Théière

Le Loir dans la Théière

Ieder zichzelf respecterende theefan in Parijs kent deze uitspanning in de Marais. Zijn naam ‘De Zevenslaper in de theepot’ verwijst naar een muis op een theefeestje in Alice in Wonderland. Vol vintagemeubilair is het er knus en gezellig. Volop keuze aan taarten!

Romantische theetuin

Weer heel anders maar minstens zo ongedwongen is de theetuin bij het Musée de la Vie Romantique, op een idyllisch groen achterafplaatsje. In de glazen serre haal je je consumpties af om ze op het aquamarijn kleurige ijzeren tuinmeubilair te verorberen. Très fotogeniek!

Marokkaanse binnenplaats

Lekker relaxed is het kleurig betegelde binnenplaatsje rond de fontein naast de Grande Mosquée van Parijs. Met een glaasje mierzoete Marokkaanse muntthee en een schoteltje oriëntaalse patisserie waan je je in zwoel Noord-Afrika. Je kunt hier zelfs aan de waterpijp!

Minimalistisch op zijn JapansJapanse thee ceremonie_Georges Seguin

De multiculti Franse hoofdstad kent natuurlijk ook Aziatische theehuizen. De Japanse zijn veruit het meest classy. Toraya is een bekende naam, evenals Umami Matcha Café en Aki. De patisserie verbaast je waarschijnlijk meer dan de thee. Esthetisch geheel verantwoord, met oog voor detail en minimalistisch. Geen maagvuller, wel prijzig, maar een bijzondere ervaring!

TIP: Check altijd de openingstijden van de theehuizen! Die kunnen nogal verschillen, deels ook afhankelijk van het seizoen.

Tuileries_Garden_in_Paris_Marco Verch

Parken in Parijs: waar luier je het lekkerst?

Elk Park in Parijs heeft zijn eigen karakter, van groots en weids tot romantisch en intiem. En wist je bijvoorbeeld dat je lang niet overal op het gras mag zitten? De kans is groot dat er dan een parkwachter met fluitje op je af komt. We zetten de ins & outs van de grote parken even voor je op een rij.

Les Tuileries

Gelegen naast het Louvre en tegenover het Musée d’Orsay, kun je dit typisch Parijse park bijna niet ontlopen. Ideaal dus om even uit te rusten op een van de metalen stoeltjes als je onderweg bent van de ene bestemming naar de ander. Bovendien heb je met mooi weer niet alleen uitzicht op de Champs Elysées, maar kun je in de verte ook La Défense zien liggen. En vergeet de prachtige Orangerie niet, waar je de waterlelies van Claude Monet kunt bewonderen.

Jardin du Luxembourg

Het beroemdste en misschien wel het meest gekoesterde park van Parijs. De tuinen zijn er wonderschoon en het gras ligt er altijd even aangeharkt bij. Maar let wel, dit is meer een park om te bewonderen dan om te gebruiken, en op het gras liggen mag vaak slechts op één speciaal daarvoor bestemd veldje. Maar met zoveel prachtige tuinen, fonteinen en standbeelden deert dat niet; je waant je eigenlijk in een openluchtmuseum.

Parc Monceau

Gelegen in het statige 8e arrondissement is het Parc Monceau een barokke 18e eeuwse mix van stijlen. Je vindt er zoal een grote draaimolen, Korinthische zuilen, een piramide en een vijver met een puur decoratief bruggetje. Het inspireerde Monet tot diverse schilderijen en van meerdere grote kunstenaars vind je er standbeelden. Vandaag de dag kun je je er heerlijk uitstrekken op het grasveld onder het genot van een ijsje.

Ile_du_Belvédère,_Buttes-Chaumont,_Paris_28_August_2015_Foto_BikernormanParc des Buttes-Chaumont

Het park in het hoge noorden van Parijs – ook in letterlijke zin, want de heuvels geven uitzicht op de verre omstreken. De elegante 19e eeuwse landschapsstijl nodigt uit tot slenteren langs de waterkant of een boekje lezen onder een boom. De stijgende en dalende paden van dit heuvelachtige park zijn ook een uitdaging voor de vele joggers! Dit is hét park voor de locals, waar een ongedwongen sfeer hangt en je de hele dag lui kunt picknicken. Bovendien kun je aan het eind van de dag voor een apéro terecht bij guinguette (café) Rosa Bonheur.

Parc Montsouris

Het fraaie Parc Montsouris is het zuidelijke broertje van Buttes-Chaumont. Aangelegd in hetzelfde tijdperk, is het park eveneens aangenaam ruim en speels van opzet. Met zijn glooiende heuvels en grasvelden is het een ideale locatie voor een middagje dolce far niente. Gelegen tussen rustige woonwijken en hBootjes in Bois de Boulogneet Cité Universitaire vind je hier veel families, joggers en studenten. Dit naastgelegen campus is dankzij zijn gevarieerde architectuur en tuinen zeker een bezoekje waard.

Bois de Boulogne & Bois de Vincennes

En wil je echt flink wandelen? Pak dan de metro: in westwaartse richting voor het Bois de Boulogne en oostwaarts voor het Bois de Vincennes. Nét buiten de stad vind je pas echt veel groen. In het Bois de Boulogne kun je bovendien voor €10 een bootje huren, wel zo romantisch!