Gauguin in ander licht
De expositie over het leven en werk van Gauguin is populair. Het is daarom maar goed dat de bezoekers verspreid en op gezette tijden worden binnengelaten. De schemerige sfeer in de ruimtes van ’t Grand Palais helpt mij onmiddellijk te focussen op de schilderijen die goed verlicht zijn. Alsof ik daar alleen ben met het doek van deze originele impressionist. De werken hangen verspreid over een serie van ruimtes. Je wandelt als ’t ware door ‘t leven van de schilder, waarbij de trappen tussen de ruimtes je de kans geven om al ’t aanschouwde te laten bezinken. Naast de schilderijen, zijn er ook minder bekende kunstvormen van Gauguin tentoongesteld. Werk van keramiek, houten beelden en litho’s. Persoonlijk vond ik de schilderijen echter te fascinerend om veel stil te staan bij de drie-dimensionele kunst, die tussendoor is opgesteld.
Bretagne
Aan ’t begin van de reis door zijn leven, zie je de doeken uit Bretagne waar hij jongens, meisjes en vrouwen observeerde en schilderde. Zijn onderwerpen spelen of zijn aan ‘t werk. Een telkens terugkerend thema van de schilder komt hier ook al naar voren: vrouwen en water. Reizen naar Panama en Martinique tussen 1886 en 1889 brachten als eerste ‘n exotisch tintje in Gauguin’s werk. Soms hebben de vrouwen met Bretonse klederdracht ‘n opvallend donkere huid.
Exotische taferelen
Al gaandeweg nemen zijn verre reizen meer de overhand. Aan ’t einde van de expositie komen we in de fase waar hij het meest beroemd mee is geworden. Zijn reis naar Tahiti die hij in 1891 aanvangt. Dromerige en sensuele dames zijn hier het belangrijkste thema. Maar Gauguin verrast en trakteert de kijker op zeer wisselende taferelen. Eén tafereel is mij sterk is bijgebleven. Een heidens feest met veel vuur waar de schilder helaas zelf geen getuige meer van mocht zijn omdat ’t ritueel al verboden was toen hij op ‘t eiland aankwam. Dit moet een enorme teleurstelling zijn geweest. Het mag duidelijk zijn dat de cultuurverschillen, en hoe mensen elders leefden de aantrekkingskracht waren van zijn drang om Europa te verruilen voor meer exotische oorden.
Verdieping
De begeleidende teksten op de muren zijn mooi, maar staan er alleen in ’t Frans. De presentaties op digitale schermen zijn wel vertaald naar ’t Engels. Hier kun je zitten en de technieken die de kunstenaar gebruikte in je opnemen. Zo werkte hij bijvoorbeeld met lagen om verschillende kleuren en patronen neer te zetten op de litho’s. De presentaties geven een extra dimensie aan de expositie. Ze verhelderen de andere kunstvormen, waardoor je zin krijgt om deze objecten beter te observeren. Ook schept ’t de kans om ‘n adempauze te nemen van de veelzijdige taferelen op ‘t doek.
Gauguin, l’alchimiste, Grand Palais
3, avenue du Général Eisenhower, 75008
Metro lijn 1 en 13, RER C / Haltes Franklin-D-Roosevelt, Champs-Elysées-Clemenceau
Zon en maa, van 10 tot 20.00, van woe tot en met zat tot 22.00
Entree 14 euro, gereduceerd tarief 10 euro