Lekker eten in Parijs: de Franse Macaron

Minutenlang in de rij staan om een winkel binnen te komen. Mensen hebben het er graag voor over om een doosje wereldberoemde macarons te bemachtigen. De felgekleurde schuimkoekjes hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op velen. Maar wie kwam er eigenlijk op het gouden idee om ze te maken? Lekker eten in Parijs? Caroline vertelt je waar je de allerlekkersten macarons kunt scoren!

Klein van stuk, maar wereldberoemd

Wil je super lekker eten in Parijs en ben je een zoetekauw? Als een echte Parisienne eet je dan een macaron. Het concept is heel eenvoudig: twee luchtige schuimpjes op elkaar met daartussen een heerlijke vulling van ganache. Van gifgroen tot kersenrood en hot pink. Je komt de amandelkoekjes in alle kleuren van de regenboog tegen.

Frans of Italiaans? 

De geschiedenis van de macaron is even kleurrijk als zijn uiterlijk. Italiaanse patissiers zouden volgens sommige bronnen al in de 16e eeuw de eerste maccerone maken. Andere theorieën geven de eer aan twee Franse nonnen in Nancy die rond 1792 samen koekjes bakten van eiwit, amandelen en suiker. Later werden de twee nonnen omgedoopt tot ‘Les Soeurs Macarons’ ofwel de Macaron-zusjes.

Lekker eten in Parijs Macarons bakkenOp chique bij Ladurée

Of het nu de Fransen waren of de Italianen, vrij vertaald betekent de naam ‘fijn deeg’. En zoals we hem nu kennen werd de macaron pas begin 20e eeuw uitgevonden. Toen kwam Pierre Desfontaines van de Franse patisseriezaak Ladurée op het idee om twee overheerlijke koekjes op elkaar te plakken en deze te vullen met ganache. Et voilà; de topper was geboren! Inmiddels heeft de macaron fans tot in alle uithoeken van de wereld. Je kunt de klassieker nog steeds proeven bij Ladurée. De patisserie heeft meerdere vestigingen in Parijs, zoals op 75, avenue des Champs-Élysées.

Bijzondere smaken

En wil je experimenteren met bijzondere smaken? Dan kun je bijna niet zonder een bezoek aan de koning van macaronland. Pierre Hermé heeft het combineren van kleuren en smaken verheven tot een eigen kunst. In zijn bekende Ispahan macaron proef je bijvoorbeeld framboos, lychee en rozenwater. Daarnaast maakt hij ook nog altijd de klassiekers als pistache, pure chocolade en aardbei.

Pierre Hermé, 18 rue Sainte-Croix-de-la-Bretonnerie, 75004

Lekker eten en slapen in Parijs? Bezoek ook eens onze hotelselectie: puurparijs.com

Recent Posts
0