In de voetsporen van de industrie

Passage Piver

Het 11e arrondissement van Parijs kent ’n rijke industriële geschiedenis, waarvan nog ’n hoop interessants te ontdekken is voor de rondwandelende toerist. Het Canal Saint Martin dat door dit deel van de stad loopt was ideaal voor ‘t aanvoeren van goederen en grondstoffen voor de vele fabrieken die zich hier in de 19e eeuw vestigden.

Als je vanaf de rue de Faubourg-du-Temple de Passage Piver binnen loopt, zou je vermoeden dat er nog steeds ’n fabriek in zit door ’t vele glas, staal en de witgewassen bakstenen. De Spring Court tennisschoenenfabriek dateert uit 1870 en is er al lang niet meer gevestigd, buiten een boetiek en een kantoor. Het is ‘n levendig complex door de vele creatieve bedrijfjes die er gevestigd zijn.

Zomers bruist ’t hier op straat van de activiteit. Vrijwel iedereen eet zijn lunch buiten op ’t terras van Atelier des Mélanges, een charmant restaurant waar nog nauwelijks toeristen komen. De gebogen stalen balken aan ’t plafond verraden nog altijd de industriële afkomst van ’t gebouw.Maison des Metallos

Maison des Métallos

94, rue Jean Pierre Timbaud, 75011
www.maisondesmetallos.org

Vanuit de Passage Piver loop je door de rue Morand richting Maison des Métallos, nu ’n hip cultureel centrum. Boven de ingang zie je in het stalen hekwerk een luit, welke symbool staat voor de geschiedenis van het gebouw.

Het instrument symboliseert de historie van ’t bedrijf Couesnon dat zich hier in 1881 vestigde. De fabriek produceerde koperen muziekinstrumenten die wereldberoemd werden door onder andere Amerikaanse jazztrompettisten.

Faubourg Saint Antoine

Rémy Garnier, 30, bis, boulevard de la Bastille, 750012
Showroom op nummer 34
www.garnier-remy.com

Als je nu in zuidelijke richting loopt over het verlengde van de Avenue Parmentier tot aan de rue de Montreuil kom je in het gebied van Faubourg Saint Antoine. Deze buurt is al 300 jaar ’t hoofdkwartier van de meubelmakers van Parijs. In 1832 werd voorbij de Bastille onder andere ook de metaalwerkplaats van Rémy Garnier gevestigd; fameus om zijn klassieke hang- en sluitwerk dat nu nog steeds te bewonderen is van Versailles tot het Élysée. Door het atelier wordt tot op heden gewerkt met toonaangevende jonge ontwerpers, wiens werk te zien is in de showroom op nummer 34.

Cour de l’industrie

37 bis, rue de Montreuil, 750011
www.37bis.com

De Cour de l’Industrie is nog vrij onbekend en wordt gevormd door drie verscholen binnenplaatsen die je via een discrete passage op 37, bis, rue de Montreuil kunt bereiken. Sinds de 17e eeuw was hier een heel houtbewerkers gilde gevestigd. Dit was voor eeuwen dé plek wanneer je nieuwe meubels nodig had voor je Parijse appartement. Na een periode van ernstig verval in de vorige eeuw en intense restauratie is de Cour nu in haar volle glorie hersteld. Sinds 2015 hebben zo’n 50 kunstenaars en handwerkslieden er nu hun ateliers. De binnenplaatsen hebben weer het originele plaveisel, de gebouwen zijn van baksteen in combinatie met houten balken waardoor ze iets weg hebben van vakwerkers huisjes; een unicum in de stad en zeker een bezoek waard.

Recent Posts
0
Het kasteel van Versailles