In de ban van de mode

Het is een wereld met een flinke reputatie, maar wie ‘m even kan betreden ziet meteen: hier worden magische momenten gecreëerd. Parijs fashion week is een esthetische fantasiewereld waar alles mooi, wonderlijk en volstrekt nieuw is. Wat hier voorbij komt gaat daarna in rap tempo de hele wereld over. Ter gelegenheid van deze tijdelijke illusie zetten we de basics van de fashion week even op een rij.

Prêt à porter

In de herfst laten de modehuizen hun kant-en-klare lente- en zomermode voor het jaar erna. Wie zich interesseert in haute couture of mannenmode moet tot januari wachten, dan worden de wintercollecties voor het jaar erna getoond. Er zijn dus meerdere fashion weeks per jaar. Ze duren in Parijs overigens geen zeven maar tien dagen, wat de importantie van Parijs aangeeft als modestad.

Waar moet je zijn?

Chanel, Balenciaga, Dries van Noten, Louis Vuitton. De modehuizen hebben elk hun favoriete locaties om zo veel mogelijk indruk te maken op het publiek. Chanel is al jarenlang trouw aan het immense Grand Palais, dat ze eerder al transformeerden tot luxe bistro en zelfs supermarkt om hun modellen van een origineel decor te voorzien. Het Palais de Tokyo is ook een goede optie, elke fashion week worden daar meerdere shows gehouden. Het volledige programma vind je op deze site. Met een beetje handig googelen kom je al snel achter de locaties, hoewel sommige modehuizen hun adresjes ook graag top secrèt houden.

Hysterische hoge hakken

De fashion week is een mooie gelegenheid om mensen te bekijken. Ook als je geen toegang tot de modeshows hebt, zijn de genodigden al een schuine blik waard. Zo zijn er liefhebbers van zwart in alle mogelijke shapes and sizes. Er zijn de diva’s op hysterisch hoge hakken en de koele insiders met serieus haar. Èn natuurlijk niet te vergeten veel Aziaten die, idolaat van Parijs, de fashion erg aux sérieux nemen. Een leuke mix, die elkaar van vorige shows en fashion weeks herkennen en graag even met elkaar op de foto gaan. Met zo veel verschillende looks is het fijne dat het bijna niet meer uit maakt wát je draagt, als je het maar met verve doet!

Hoogtepunt met modehuis Gucci

Modehuis Gucci kondigde dit jaar via Instagram aan dat ze hun eerste Parijse modeshow zouden presenteren in het legendarische Theâtre le Palace. Het theater in het 9e arrondissement van Parijs was in de 70’er en 90’er jaren populair als nachtclub, en is nu een belangrijk theater in de Franse hoofdstad. De 50ste verjaardag van de studentenrellen van mei 1968 in Parijs inspireerde Gucci voor de nieuwe collectie. Eerder waren zij te zien met de najaar-/wintercollectie van 2018 in de Necropolis in Arles. Deze maand bereikt dit bijzondere project van het merk een hoogtepunt met de lente- en zomercollectie van 2019 tijdens de Fashion Week in Parijs. Het Italiaanse modehuis keert in februari 2019 terug naar eigen bodem voor de najaar-/wintercollectie van 2019/2020 tijdens de Milan Fashion Week.

De week van de prêt-à-porter collecties vindt dit jaar plaats van 24 september tot 2 oktober. Nieuwsgierig naar de rest van de fashion week? De snelste manier om de catwalk je kamer in te krijgen is via Instagram, de VIPs delen de foto’s er direct vanaf hun front row. Een paar grote namen: @vogueparis @thesartorialist @ bat_gio @anna_dello_russo.

Recent Posts
0