Hoe word ik een Parisienne? Les 7: Ken de wijk die bij je past

Een Amsterdamse die in Oost woont is niet dezelfde als eentje uit Zuid, om maar wat te noemen, en zo gaat het in elke stad. Ook Parijs kent een onderverdeling in noord, zuid, oost en west, maar als je goed kijkt heeft eigenlijk elke straathoek zijn eigen reputatie. Waar je woont maakt onderdeel uit van wie je bent. Zoek je wijk dus uit met zorg.

Hip & progressief? Paris Est!

Eet je je groenten graag bio en vind je het fijn je te verzetten tegen de kapitalistische samenleving? Dan zijn het 10e, 11e, 19e en 20ste arrondissement iets voor jou. Dit zijn multiculturele wijken die barsten van de barretjes, creatievelingen en gelijkgestemde denkers. Omgeven door een bruisend nachtleven kun je kiezen tussen de Nuits Debout op het Place de la République, de kroegen aan de rue Oberkampf, of diverse hippe gelegenheden aan het Canal Saint Martin. Ben je onder de 40, dan hoef je aan leeftijdgenoten niks uit te leggen: jonge mensen wonen over het algemeen hier.

Artistiek en anti-grote stad? Verschuil je in Montmartre

Het 18e arrondissement is een soort dorp rondom de heuvel Montmartre waar veel mensen wonen die alleen maar in het 18e arrondissement willen wonen, want zij vinden zichzelf stiekem “anders” dan de rest van de stedelingen. Om heel eerlijk te zijn lijkt de Parisienne uit het 18e arrondissement als twee druppels water op die uit Paris Est, behalve dat ze iets minder hip en dus meer tijdloos is. Ze houdt van een vrolijke, beetje alternatieve look en heeft per definitie geen kantoorbaan.

Minnares van het klassieke Parijs? In het Quartier Latin vergeet je de tijd

Heb je sowieso maling aan alle moderne trends en kom je naar Parijs voor een petit café op een klassiek terras, pittoreske straatjes en een geleerde doch romantische sfeer? Dan begeef je je het best in het Quartier Latin. Hier staan de meeste universiteiten en onafhankelijke bioscoopjes van Parijs en is er aan de restaurantinterieurs de afgelopen zestig jaar weinig veranderd. Ideaal als je student bent – want omgeven door medestudenten – maar het mooie is juist dat Parisiennes van alle leeftijden hier terecht kunnen.

Modebewust en ruime portemonnee? C’est Saint Germain des Prés!

Saint Germain des Prés is sinds eeuw en dag lieveling bij de toerist, maar met reden. Hoewel het al lang niet meer de intellectuele wijk van de intelligentsia van morgen is maar eerder een centrum van modieuze luxezaken en dito cocktailbars, is er toch een charme blijven hangen die de moeite waard is. En als je een diepe portemonnee hebt kun je je wél een geweldig mooie garderobe aanschaffen. Wel zo chic!

Tenslotte: luxe tout simplement? Paris Ouest is het best!

Het zevende, achtste en zestiende arrondissement, gelegen in het westen van Parijs, zijn gereserveerd voor de rijke elite en mocht je daar (voor een weekend) bij (willen) horen dan zit je hier perfect. Geneer je vooral niet voor de rijkdom en geniet met volle teugen van de rijk versierde en statige gebouwen, haar onberispelijk geklede bewoners en de haute cuisine. Iedereen doet dat en ze verwachten van jou hetzelfde! Waarschuwing: bij thuiskomst kan Amsterdam Zuid een lachertje lijken.

Les 7: Ken de wijk die bij je past

Lees ook de andere lessen van Julia:

Les 1 – Zeg Bonjour!

Les 2 – Schrap vrijetijdskleding.

Les 3 – Spreek Frans.

Les 4 – Lunch goed, maar overdrijf niet.

Les 5 – Restaurant etiquette

Les 6 – Eigenzinnig, maar niet té.

Volg hier Julia Fortuin’s persoonlijke blog: https://bisesdeparis.com/

Recent Posts
0
Een klassiek café in Parijs