Hoe word ik een Parisienne? Les 4: Lunch goed, maar overdrijf niet

Natuurlijk, we weten dat de lunch in Parijs geen boterham met kaas is. Van oudsher is het déjeuner hét moment van de dag om er eens goed voor te gaan zitten. De Parijse lunchkaart biedt je dan ook een entrée, plat et dessert aan, voorzien van wijnkaart. Een mooie mythe: het onhollands verwennen rond het middaguur lijkt een heerlijke toevoeging aan het dagritme. Echter, wat misschien weleens wordt vergeten: de Parisienne werkt en is dus ook gebonden aan kantooruren.

Parijs is geen Province!

Waar het dagritme in “de provincie” een lange lunch prima toelaat, staat het Parijse déjeuner steeds vaker onder druk. Exit de lunch in de brasserie, enter de snelle hap. Op het werk krijg je een uur om te lunchen, wat toch meer is dan in Nederland, maar als je elke middag richting restaurant gaat voor een uitgebreid eetfestijn neemt niemand je op kantoor meer serieus.

Snel maar (uiteraard) ook lekker

De maaltijd moet dus sneller, maar hoeft gelukkig niet per sé minder lekker te zijn. In kantoorwijken poppen lunchzaakjes-nieuwe stijl als paddestoelen uit de grond. Ze bieden vaak kant-en-klare salades en kleine gerechten, die steeds vaker healthy en als het even kan bio zijn (beide schuingedrukte woorden worden met sterk Frans accent uitgesproken). Op deze manier is de lunch geen tijdrovende zaak meer en krijgt de Parisienne toch haar uitgebalanceerde maaltijd binnen.

Ben je zelf in Parijs ook wel eens toe aan een efficiënte maar lekkere lunch? Ga eens naar binnen bij Les Bols de Jean, Supernature of een van de vele Cojeans.

Parisienne-Les-4-Lunch

Lees hier ook de andere lessen van Julia:

Les 1 – Zeg Bonjour!

Les 2 – Schrap vrijetijdskleding

Les 3 – Spreek Frans

Recent Posts
0
Les 3 Spreek Frans - Julia Fortuin