Hoe word ik een Parisienne? Les 10: kies het juiste transport

Een Parisienne is vaak onderweg: naar werk, naar vrienden, een expositie… Hoezeer ze haar eigen wijk ook lief heeft, ze kriskrast door de stad en weet feilloos hoe ze van A naar B moet forenzen. In deze laatste Parisienne-les daarom een overzicht over transport: dit is hoe je reist, in Parijs!

De metro

De grote klassieker van de Parijse forens. Onvermijdelijk voor het gros van de bevolking en daarom graag door velen gemeden, want vol is ie bijna altijd. Een echte Parisienne kan op vijf minuten nauwkeurig de tijd inschatten tussen haar metrostation en die van bestemming, en de eindeloze tunnelgangen zijn voor haar geen raadsel.

De Vélib

De Vélib is de fiets die van menig straathoekje kan worden meegenomen en elders weer kan worden weggezet. Het is het Parijse symbool van een moderne en ecologische samenleving, en de Parisienne van vandaag is maar wàt graag ecologisch en modern. De Vélib is bovendien goedkoop en heeft ook nog eens een mandje waar haar bio-boodschappen in passen als een gepedicuurde voet in een warme wollen sok.

De scooter

Een enkele Parisienne bezit een scootertje, wat een remedie is tegen de drukke metro. Met het scootertje zoeft de Parisienne voorbij de files en over de lege straten wanneer het laat in de nacht is en de metro niet meer rijdt. Wel is een scootertje een dure gadget en wordt ie al snel gezien als onsympathiek. We zijn tenslotte niet in Rome, waar de scooter een noodzaak is. Oordeel zelf, maar het vergt aardig wat talent om mee te komen in het verkeer.

De auto

De Parisienne heeft geen auto en weet veelal überhaupt niet hoe je een auto moet besturen. De auto’s die er in Parijs zijn worden zomaar overal geparkeerd, met of zonder risico op een boete. Wanneer de auto wordt gebruikt dan is het grotendeels erg langzaam, in de file.

Het aankopen van meubelen en organiseren van verhuizingen is daarom ook altijd lastig voor de Parisienne. Maar gelukkig bestaat er een hele economie van transportservices. Zoals bijvoorbeeld…

Uber

Voor het persoonlijke transport. Het Amerikaanse Uber is een beetje in strijd met de sociale Franse gedachte die werknemers wil beschermen. Maar het is echter zo dat weinig beroepsgroepen dusdanig worden veracht als dat van de taxichauffeur. Die heeft namelijk de reputatie onbeschoft, oneerlijk en vooral niet talrijk genoeg te zijn. Want als je ‘m zoekt, is de taxi er jamais!

Te voet

De meest Parisienne-achtige methode is natuurlijk om je te voet te verplaatsen. Gereserveerd voor de momenten zonder haast, kun je te voet rustig de pracht van de stad observeren. Te voet ergens naartoe gaan is doordeweeks een zeldzame luxe, maar op zondag is er niets beters!

Recent Posts
0
Hal van het Musée d'Orsay in Parijs