Hoe word ik een Parisienne? Les 9: snuif een beetje cultuur

Als je een afspraakje hebt kun je natuurlijk naar het café gaan. Maar bezoek eens een kunsttentoonstelling en je ziet net iets meer in evenveel tijd. En daarbij levert het ook nog eens een persoonlijk verhaal op waarmee je vriendinnen en collega’s kunt verrassen. Een meerwaarde dus, die telt voor elke Parisienne.

Culturele hoofdstad, een teveel aan keuzes!

Een beetje Parisienne weet wat er in Parijs speelt en zal nooit vergeten dat haar stad een voorbeeld is voor de rest van de wereld. Echter, leidt ze een druk leven vol verplichtingen en is er geen tijd voor grondige artistieke analyses, dan volstaat een bezoekje aan dé expositie van het moment. Meestal is het vrij duidelijk wat dé expositie van het moment is: dat is meestal degene waar men het over heeft. En omdat iedereen maar tijd heeft voor één expositie is dat vaak bij iedereen dezelfde.

Bijverschijnsel: in de rij staan

Een bijverschijnsel van het feit dat Parisiennes vaak naar dezelfde expositie gaan, is dat de rijen er voor de deur altijd erg lang zijn. Maar dat is niet eens zo erg, want rijen worden in Parijs gezien als een graadmeter: hoe langer de rij, hoe beter de kwaliteit. (Dezelfde regel is bijvoorbeeld toepasbaar op boulangeries.) Daarbij is een rij ook een dankbaar onderwerp voor klagen en om te benadrukken wat men wel of niet over heeft voor het zien van Cultuur. Maar efficiënt is het allerminst: in de tijd dat je één grote expositie bezoekt zou je er makkelijk drie kleinere kunnen bekijken.

Exposities, maar waar?

Natuurlijk is er in Parijs een keuze die zo groot en weids is als de sterrenhemel, maar over het algemeen is het Grand Palais wel zo’n beetje waar het gebeurt. De klassieke grote musea doen het ook goed (Louvre, Musée d’Orsay en Centre Pompidou), evenals het Palais de Tokyo, wat iets meer niche en hip is. En: als je toevallig ergens op de opening van een lokale galerie wordt uitgenodigd is dat natuurlijk helemààl très chic!

Les 1 – Zeg Bonjour!

Les 2 – Schrap vrijetijdskleding

Les 3 – Spreek Frans

Les 4 – Lunch goed, maar overdrijf niet

Les 5 – Restaurant etiquette

Les 6 – Eigenzinnig, maar niet té

Les 7 – Ken de wijk die bij je past

Les 8 – Drink je p’tit café toute seule

Volg hier Julia Fortuin’s persoonlijke blog: https://bisesdeparis.com/

Recent Posts
0
Een klassiek café in ParijsDag 7- Parijs metro; een deel van het leven in Parijs speelt zich ondergronds af