Hoe word ik een Parisienne? Les 5: Restaurant etiquette

Zoals alles in Parijs “gaat zoals het hoort te gaan”, zijn er ook regels voor het bezoek aan een restaurant. Het is niet iedereen gegund van nature Parisienne te zijn, maar je kunt het wel worden!

De ober bepaalt waar je zit

Het eerste wat belangrijk is als je een restaurant binnen komt is het wachten tot de ober je opmerkt. En dus niet pro-actief à la Hollandaise zomaar aan een tafeltje gaan zitten! Je van de beste plaats voorzien (lees: het restaurant zo optimaal mogelijk bezetten) is een taak van de ober, die hij zich niet graag laat afnemen.

Aan de hand van de grootte van je gezelschap en je wens (een drankje / een maaltijd) weet hij waar je het best kunt zitten. Probeer niet aan zijn autoriteit te tornen, tenzij je te maken hebt met een leeg restaurant.

Advies? Graag zelfs!

Eenmaal aan je tafeltje mag je verwachten dat de ober je direct een kaart geeft, met persoonlijk advies indien nodig – dat vinden de meeste obers alleen maar leuk.

Water en brood horen erbij

Waar je in Nederland nog vaak moet betalen voor een glaasje Spa blauw, is het in Parijs heel normaal om een kan kraanwater te vragen (un carafe d’eau, s’il vous plaît). Dat is wel zo milieuvriendelijk en bovendien voordelig! Het is, vooral als je luncht, ook heel normaal om behalve kraanwater verder niets te drinken bij de maaltijd.

Hetzelfde geldt voor brood. Kleine sneetjes baguette zijn de vaste metgezel van elke maaltijd. Brood op? Een nieuw mandje vragen mag altijd. Boter is dan weer géén vast inbegrepen ingrediënt.

Fooi? Een beetje

Een beetje Parisienne eet zo vaak buiten de deur dat een fooi geven een haast onbetaalbare gewoonte wordt. Tenzij je echt heel tevreden bent (maar wanneer is een Parisienne nou tevreden?) is het normaal om een hele kleine of zelfs helemaal geen fooi te geven. Dat bespaart weer wat geld voor het volgende restaurant!

Les-5-Restaurant

Lees hier de andere lessen van Julia:

Les 1 – Zeg Bonjour!

Les 2 – Schrap vrijetijdskleding.

Les 3 – Spreek Frans.

Les 4 – Lunch goed, maar overdrijf niet.

Volg hier Julia Fortuin’s persoonlijke blog: https://bisesdeparis.com/

Recent Posts
0
Les-4-Lunch