Hoe word ik een Parisienne? Les 1: Zeg Bonjour

– Door Julia Fortuin

Les 1: Zeg Bonjour

In Parijs is bonjour het sleutelwoord tot alles. Ben je in een café en wil je koffie? Zeg eerst bonjour. Ben je in een winkel en heb je een vraag? Zeg eerst bonjour. Het lijkt banaal, maar zonder bonjour krijg je in Parijs geen gesprek, geen service. Parijzenaars houden van hun etiquette, want dat schept duidelijkheid en het laat zien dat je weet hoe het hoort. Oftewel: of je een beschaafd mens bent of niet…

Excusez-moi is nooit een vervanging van bonjour

Als ongecompliceerde Hollandaise is het me nog wel eens overkomen om in een winkel iemand aan te spreken met een vriendelijk excusez-moi. Dit is dus fout en leidt tot opgetrokken wenkbrauwen van de verkoopster. De enige manier om dit recht te zetten is om er meteen achteraan te plakken: Pardon, bonjour!

Wanneer géén bonjour?

Bonjour, een strenge regel maar wel een makkelijke. Is er dan geen enkele situatie waarin iets anders dan bonjour wordt verwacht? Toch wel! Een bonjour zeg je altijd maar één keer per dag tegen dezelfde persoon. Kom je iemand een tweede keer tegen en haal je het in je hoofd om, denkend het juiste woord paraat te hebben, wéér bonjour te zeggen? Dan krijg je waarschijnlijk een re-bonjour (met nadruk op de re) teruggekaatst, wat een commentaar is op het feit dat je de eerste ontmoeting volledig bent vergeten. Een beetje pijnlijk, dus.

Gelukkig gaat het er onder vrienden een stuk relaxter aan toe. Daar kun je salut tegen zeggen en die zullen een stuk minder gepikeerd reageren als je dat een tweede keer tegen ze zegt!

Bonsoir : voor ‘s avonds

Dan is er ook nog de bonsoir, voor de avond uiteraard. Wanneer deze begint is niet geheel duidelijk. Omdat men hier laat eet gokte ik op vanaf 19.00 uur, maar vaak wordt mijn bonjour laat in de middag beantwoord met een bonsoir. Het blijft een beetje aftasten.

En dan tenslotte…

Wil je extra goed scoren? Voeg dan een monsieur of madame toe aan je bonjour en je Parijse gesprekspartner is helemaal in zijn nopjes!

Lees verder in Les 2: Schrap vrijetijdskleding

Les-1-Bonjour-cafe-Parisienne-dames

Echte Parisiennes in gesprek.

Volg Julia ook op haar persoonlijke blog: www.bisesdeparis.com

Recent Posts
0