Zó haal je in Parijs het meeste uit de metro!

‘Parijs is niet goed voor je portemonnee.’ Gelukkig is dat een misvatting. Parijs kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Met de Puur Parijs tips kom je low budget een heel eind. Stap voor stap. Stap 4: benut de metro zo voordelig mogelijk. Maak een vervoersplannetje op maat!

Slimme planning

metro-map-invalidesNatuurlijk, ook wij houden van spontane actie in Parijs. Het liefst maken we pas ’s ochtends een dagprogramma, terwijl we nog gapend een croissantje in onze café au lait dopen. Om geld te besparen, is het alleen handiger om een plannetje voor meerdere dagen te hebben. Wil je naar La Défense, maar ook naar La Vilette? Het is niet per se nodig heel Parijs op één dag te doorkruisen. Kijk welke attracties dicht bij elkaar liggen en combineer ze. Je bespaart tijd en metrokaartjes. Bovendien kun je op deze manier veel dingen lopend af.

Jungle van metrokaartjes

Heb je je plan getrokken, maar raak je verward van de jungle van metrokaarten? Niet nodig! Een los kaartje van 1,90 euro is de duurste optie. Met een carnet van 10 metrokaartjes voor 14,50 euro ben je veelal het voordeligste uit. Met wat beleid, ben je zelden meer dan 5 kaartjes per dag kwijt. Dat is in totaal 7,25 euro voor 1-2 zones, genoeg voor Parijs binnen de ringweg (de Périphérique). Daar kan alleen de Mobilis-dagpas tegenop. Die is voor 1-2 zones 7,30, voor 1-3 zones 9,70 euro. Voor de buitengebieden (zoals het vliegveld of Versailles) koop je billets Origine-Destination waarvan de prijs afhankelijk is van de afstand.

Meerdagenkaarten

De Paris Visite-kaart voor 1, 2, 3 of 5 dagen is met prijzen van 11,65 tot 37,25 euro ronduit prijzig. De kaart geeft wel korting op enkele bezienswaardigheden. Níet de hotspots!
De Navigo-weekkaart van 22,15 euro is een fijn alternatief, maar heeft een vaste start en einddag (alleen maandag t/m zondag geldig). Bovendien heb je er de basispas Navigo Découverte à 5 euro voor nodig plus een pasfoto. Met die basispas laad je de weekkaart op. Je kunt er ook mee naar Versailles, Disneyland of Fontainebleau.

Haal ALLES uit je metrokaartmetro-nacht

Heb je je metrokaart binnen, maak er dan optimaal gebruik van! Plan slim, maar ga ook de mooiste metrostations van Parijs bekijken! Stap bijvoorbeeld even uit bij de metrohalte Bastille als die toch op je route ligt. Je zet je reis daarna voort, zonder extra kosten. Doe hetzelfde met de metrohaltes Louvre-Rivoli, Cité, Arts et Métiers en Bir-Hakeim. Indrukwekkende bovengrondse trajecten zijn die tussen Bir-Hakeim en Passy en Barbès-Rochechouart en Jaurès.

Aantrekkelijke bustochten

Ooit overwogen om in Parijs zo’n toeristische hop on, hop offbus te nemen? Bedenk dan dat de metrokaarten ook in de gewone bus bruikbaar zijn! Kies simpelweg een mooie busroute. Lijn 21 van de Opéra naar het Île de la Cité is bijvoorbeeld een erg leuk stuk. Je komt langs het Louvre, het Palais Royal en steekt de Seine over. Wil je echt een dagje voordelig busrijden? Dan is een Mobilis-dagpas zeer geschikt (zie hierboven). Op de metrostations kun je gratis plattegronden met alle metro- en buslijnen krijgen. Map nummer 2 is het beste voor het centrum.

Mariëtte van Beek is reisjournalist. Haar werk vind je onder andere op haar site http://reisomtereizen.nl.

Recente berichten
0
Gare du Nord Parijs - Foto Mildred TheuniszVue_sur_la_Tour_Eiffel_du_jardin_des_Tuileries