Georganiseerde wandelingen in Parijs voor (bijna) niets!

Ooit aan een georganiseerde wandeling of rondleiding in Parijs gedacht? Nooit geboekt omdat je het idee hebt dat het prijzig is? Ook zulke excursies kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Met de Puur Parijs tips komt low budget Parijs stap voor stap op de kaart. Letterlijk dit keer! Stap 8: verken Parijs met locals en leer het leven achter de toeristische façade kennen!

Contact met de Parijzenaren

Hoe vaak gebeurt het niet? Je bent naar Parijs geweest, maar op het horecapersoneel na, heb je geen Parijzenaar gesproken. Toegegeven, de taal kan een barrière zijn, maar jammer is het wel.
Grote plus van goedkoop reizen is dat je meer locals tegenkomt. Dat is overal ter wereld zo, maar ook in Parijs. De kans dat je in het café op de hoek in contact komt met de hoofdstedelijke bevolking is nu eenmaal groter dan in een skybar van een hotel. Voor het openbaar vervoer versus de toeristenbus geldt hetzelfde. De gratis Engelstalige rondleidingen met lokale vrijwilligers zijn ook ideaal. Maar hoe werken ze precies?

Greeters Parijs

De organisatie Greeters is wereldwijd bekend. Haar vrijwilligers zijn lyrisch van hun woonplaats en vertellen bezoekers graag waarom dat zo is. Alleen of in een groepje van maximaal zes personen nemen ze je mee naar plekjes die je zelf nooit vindt. Ze knopen er fascinerende verhalen aan vast. Helemaal vanuit het perspectief van de bewoners. Een catalogus met tochtjes hebben de Greeters niet dus laat je vooral verrassen, in een fraaie wijk of buitengebied van Parijs. Te voet, op de fiets of met het OV. Meld je wel twee weken van te voren aan via de website (greeters.paris/?lang=en). Via die site of de vrijwilliger kun je een donatie aan de organisatie doen.

Free walking tours

Ook bekend van andere steden zijn gratis begeleide wandeltochten. De gidsen zijn vooral studenten geschiedenis, architectuur of een andere specialisatie gerelateerd aan de stad. Het programma is bekend en je kunt je kort van te voren nog aanmelden. De groepen zijn relatief flink, maar dat is zelden storend. De begeleiders worden niet betaald, maar doen waanzinnig hun best om er een sprankelende wandeling buiten de gebaande paden van te maken. Een vrijwillige fooi is gebruikelijk. Afgaand op onze ervaring doneer je vanaf 10 euro per persoon, gezinnen vanaf 5 euro per persoon. Er zijn vele gratis wandelingen in Parijs, maar de meest bekende zijn die van (de deels commerciële) City Free Tour. Hotels en hostels werken vaak samen met één club.

Geurige rondleidingen

Dan zijn er nog de gratis rondleidingen door musea en tuinen! De Engelstalige tour door het Musée du Parfum is bijvoorbeeld erg leuk. Hij eindigt wel steevast in de winkel van de commerciële parfumier Fragonard. Zolang je niet van de impulsaankopen bent, blijft dit een uitje voor nop. Jardin Sauvage Saint-Vincent2Geurig én kleurig zijn de tochtjes in de Jardin des Tuileries en de Jardin sauvage Saint-Vincent. Ze vinden doorgaans alleen in het weekend en op feestdagen buiten het winterseizoen plaats. De rondleidingen worden door de hoveniers zelf gegeven. Extra leuk als je geen onkruid van ander groen kunt onderscheiden! Een mondje Frans is hier wel handig.

Mariëtte van Beek is reisjournalist. Haar werk vind je onder andere op http://reisomtereizen.nl.

Recente berichten
0
bezienswaardigheden Parijs, metrohalte, metro Parijs, Parijs tipsFietsen Parijs