Fietstocht langs het Canal de l’Ourcq

Lopen door Parijs ligt voor de hand. Toch is fietsen door Parijs steeds leuker.

Hoezo dóór Parijs? Op een warme dag is het ook lekker om de stad eens uit te fietsen! De moderne Parijzenaar doet dit steeds vaker. Uiteraard neemt hij of zij naast water, een lekker biertje of een roseetje mee voor onderweg!

De tocht start bij ‘la Rotonde de Stalingrad’ in het 19e arrondissement en is ongeveer 30 kilometer allez-retour en neemt een uur of drie in beslag! Doe je liever de helft? Dat kan dankzij het RER B station aan het eindpunt!

Fiets langs het Bassin de la Villette over de Quai de Loire oostwaarts naar het Parc de la Villette , hét grootste stuk groen in het noordoosten van Parijs. Onder de brug van de périphérique door fiets je hier de stad uit naar de wijk Pantin. Neem hier gerust even de tijd om de moderne architectuur te bewonderen! Tot 2003 stond hier nog een meelfabriek die geheel Parijs voorzag van één van de belangrijkste ingrediënten van de Franse keuken. De gebouwen zijn sindsdien in gebruik als kantoorruimtes.

Tussen Pantin en Bobigny kruis je nog een deel van het Parijse industriële verleden. Puur Parijs maakt ter hoogte van Parc de la Bergère (zie foto) in Bobigny, bij de metalen brug over het kanaal, een korte stop. Dit mag dan een onbeduidende brug lijken, hij heeft een belangrijke functie: hij verbindt de drukke stad met het park.

Sommige Parijzenaars hebben ervoor gekozen Parijs te verruilen voor een groenere leefomgeving en zijn verhuisd naar Aulnay-sous-Bois. Onze tocht gaat dwars door deze woonwijk waar de families op zomerse dagen druk in de weer zijn met hun barbecue.

We bereiken intussen het ‘bos van Sevran’, le Parc Forestier de Sévran. Dit moderne park werd in 1974 aangelegd. Het resultaat? 130 hectaren bomen, velden en vijvers, én de ideale plek om eens aan de meegebrachte picknick te beginnen.

De terugtocht wijst zich vanzelf. Liever met de trein terug? Fiets naar het station ‘Sevran-Livry’ of ‘Vert Galant’. Maar weet wel dat je dan het fantastische terras Paname Brewing Cie op 41, bis Quai de la Loire misloopt in het 19e arrondissement waar wij langs gaan voor een apéro!

Canal de 'l Ourcq au parc de la Bergere - foto Clicouris

Canal de ‘l Ourcq au parc de la Bergere – foto Clicouris

Recent Posts
0
Jardin des Tuileries Eiffel Puur Parijs