Eens in de zoveel maanden zie je in de stad opeens een bepaald type mens in iets grotere getale aanwezig dan gewoonlijk: extreem dunne meisjes en bizar geklede mensen in veelal zwart. Modemensen dus. Het is een wereld met een flinke reputatie, maar wie ‘m even kan betreden ziet meteen: hier worden magische momenten gecreëerd. Je stapt de grijze gewone wereld uit en betreedt een extreem esthetische fantasiewereld waar alles mooi, wonderlijk en volstrekt nieuw is. Want wat je voor je ogen ziet gaat daarna in rap tempo de hele wereld over. Ter gelegenheid van deze tijdelijke illusie zetten we de basics van de fashion week even op een rij.
Prêt à porter, en wel maintenant!
In de herfst laten de modehuizen hun kant-en-klare lente- en zomermode voor het jaar erna (2017) zien. Wie zich interesseert in haute couture of mannenmode moet tot januari wachten, dan worden de wintercollecties voor het jaar erna getoond. Er zijn dus meerdere fashion weeks per jaar. Ze duren in Parijs overigens geen zeven maar tien dagen, wat de importantie van Parijs aangeeft als modestad. Ter vergelijking: in Milaan duurt de fashion week maar vijf dagen. Ook trekt Parijs couturiers van buiten Frankrijk: het Italiaanse Valentino verkiest zelfs Parijs boven zijn eigen thuisland.
Waar moet je zijn?
Chanel, Balenciaga, Dries van Noten, Louis Vuitton… De modehuizen hebben elk hun favoriete locaties om zo veel mogelijk indruk te maken op het publiek. Chanel is al jarenlang trouw aan het immense Grand Palais, dat ze eerder al transformeerden tot luxe bistro en zelfs supermarkt om hun modellen van een origineel decor te voorzien. Het Palais de Tokyo is ook een goede optie, elke fashion week worden daar meerdere shows gehouden. Het volledige programma vind je op deze site (http://www.modeaparis.com/1/article/dates). Met een beetje handig Google werk kom je al snel achter de locaties, hoewel sommige modehuizen hun adresjes ook graag top secrèt houden.
Modeshow/mensenshow
De fashion week is een mooie gelegenheid om mensen te bekijken. Ook als je geen toegang tot de modeshows hebt, zijn de genodigden an sich al een schuine blik waard. Zo zijn er de reeds eerder genoemde liefhebbers van zwart in alle mogelijke shapes and seizes. Er zijn de diva’s op hysterisch hoge hakken en de koele insiders met serieus haar. Èn natuurlijk niet te vergeten veel Aziaten die, idolaat van Parijs, de fashion erg aux sérieux nemen. Een leuke mix dus, die elkaar van vorige shows en fashion weeks herkennen en graag even met elkaar op de foto gaan. Met zo veel verschillende looks is het fijne dat het bijna niet meer uit maakt wát je draagt, als je het maar met verve doet!
Trends: wat is nu hot hot hot?
Tijdens deze fashion week kijkt de modewereld uit naar de shows van Lanvin, Dior en Saint Laurent. Deze grote modehuizen tonen namelijk voor het eerst het werk van hun splinternieuwe artistiek directeuren. Lanvin toonde onder leiding van Bouchra Jarrar veel sensuele, transparante en satijnen stoffen en weinig kleur, een ingetogen chic. Dé spraakmakende show tot dusver kunnen we wel zeggen is die van Balmain. Ontwerper Olivier Rousteing gooide het over een andere boeg met perfect gestileerde jaren ’80 silhouetten met gedrapeerde stoffen in rijke kleuren én een topcasting aan modellen, waaronder “onze” Doutzen Kroes en Gigi Hadid. Fenty X Puma gooide ook hoge VIP-ogen met Rihanna op een catwalk waar High Fashion geïnspireerd op Marie-Antoinette en Streetwear samenkwamen. Nog op het programma voor de komende dagen: Céline, Balenciaga en Chanel – just to name a few.
De week van de prêt-à-porter collecties duurt nog tot 5 oktober. Nieuwsgierig naar de rest van de fashion week? De snelste manier om de catwalk je kamer in te krijgen is via Instagram, de VIPs delen de foto’s er direct vanaf hun front row. Een paar grote namen: @vogueparis @thesartorialist @ bat_gio @anna_dello_russo. Vergeet ook niet een kijkje te nemen op @puurparijs waar je foto’s kunt bekijken van Nederlandse ontwerpers op de fashion week!