Parijs’ 9e arrondissement ligt op de noordoever (rive droite) van de Seine. Het is een grof vierkant waarvan de Boulevard de Clichy en de Boulevard de Rochechouart in het noorden, de Rue d’Amsterdam tot de Rue Vignon in het westen, de Grand Boulevards Capucines, Italiens en  Poisonnière in het zuiden en de Rue du Faubourg Poisonnière in het oosten de zijden uitmaken.

Wat te doen in het 9e arrondissement?

Samen met het 2e en 8e arrondissement behoort het 9e tot Parijs’ belangrijkste zakendistrict. Cultureel maakte het ook faam. De extravagante Opéra Garnier verrees eind 19e eeuw in opdracht van Napoleon III. Gefortuneerde Parijzenaars showden daar sindsdien graag hun status en rijkdom. Le Grand Foyer vol spiegels en beelden maakt een mens ook zonder bezoek aan het ballet absoluut sprakeloos.

Les Grands Boulevards

De nabije Boulevard Haussmann staat als geen andere boulevard voor de rigoureuze stedelijke verbouwing die stadsarchitect Georges-Eugène Haussmann in de 19e eeuw doorvoerde. Middeleeuws Parijs maakte definitief plaats voor de grote boulevards en avenues die nu zo typisch voor de Franse hoofdstad zijn. De warenhuizen Galeries Lafayette en Printemps vormen de trotse boegbeelden. Alleen de koepel van het eerste warenhuis is al een kijkje waard. Gek van lekkere geurtjes? Ga dan naar het gratis museum van parfumier Fragonard, rue Scribe.

‘s Avonds  dansen de schaars geklede dames van het theater Folies Bergère in een volksere, luchthartiger wereld. De prikkelende contrasten van het 9e arrondissement vind je ook in de Rue Saint-Anne, dat met zijn vele Japanse eettentjes het Klein Tokyo van Parijs heet.

Wijken

0
8e arrondissement