Het 8e arrondissement op de rechteroever (rive droite) van de Seine vindt zijn zuidelijke begrenzing in de rivier. De Boulevard de Courcelles en de Boulevard des Batignolles trekken de noordelijke streep over het Parc Monceau. Westwaarts vormen de Avenue de Wagram en de Avenue Marceau de grens, oostwaarts loopt een grillige lijn van de Place de Clichy via de rue d’Amsterdam en de Place de la Madeleine naar de Place de la Concorde.

Wat te doen in het 8e arrondissement?

Een paar duizend jaar geleden bedekte de Seine het grootste deel van het huidige arrondissement. Later stond het er vol met graan, groenten en fruitbomen die monniken er cultiveerden. De stedelijke vitaminen maakten steeds meer plaats voor Parijs’ beroemde lanen en pleinen. De Place de la Concorde werd bloedig toen tijdens de Franse Revolutie koning Louis XIV en de zijnen er onder de guillotine kwamen. Toch bleef iedereen graag in het 8e wonen, van oude adel tot haute bourgeoisie en politici. Zo kreeg ook de president zijn optrekje aan de Avenue des Champs-Élysées.

Chic & groots

Het 8e arrondissement is nu een belangrijk zakendistrict. De rue du Faubourg-Saint-Honoré en de Avenue Montaigne behoren aan de modekoningen, de Place de la Madeleine en de rue Royale vol kookwinkels zijn er voor de keukenprinsessen. Het Musée Cernuschi met zijn metershoge Boeddhabeeld vormt slechts een van de vele privécollecties van kunstminnende rijkaards. In het restaurant Mini Palais, van het Grand Palais, nip je je apéritif in stijl op een mozaïekterras tussen Romeinse zuilen.

Wijken

0
9e arrondissement7e arrondissement