Het 5e arrondissement ligt ten zuiden van de Seine (rive gauche) waar het beroemde Quartier Latin te vinden is. Het 5e arrondissement staat van oudsher in het teken van educatie. Tot aan de Franse Revolutie werd aan de Sorbonne lesgegeven in het Latijn.

Wat te doen in Parijs?

Drukke straten als boulevard Saint-Michel, boulevard Saint-Germain, rue Mouffetard en rue de la Huchette domineren dit toeristische gedeelte van de stad. Toch is het een allercharmantst arrondissement met een rijke geschiedenis. Zo loopt de middeleeuwse route naar Santiago de Compostella door het 5e. In de rue Saint-Jacques stopten pelgrims voor eten en onderdak.

Exotische invloeden

Het is ook een veelzijdig arrondissement met een mix van culturen. Een Grieks-Melkitisch kerkje in rue Saint-Julien-le-Pauvre draagt dezelfde naam als de straat. De mis wordt hier nog altijd in het Arabisch gezongen. Op Place du Puits de l’Ermite staat la Grande Mosquée de Paris, een imposant bouwwerk. De moskee werd in 1926 gebouwd uit eerbetoon aan de Arabische gemeenschap in Parijs. Het Maghrebijnse thee- en eethuis en de hamam in het complex maken van een bezoek een oosters feestje.

Het veel modernere Institut du Monde Arabe ligt in de rue des Fossés-Saint-Bernard. Vanaf het openbare dakterras heb je een adembenemend uitzicht over Parijs. Houd je liever de voeten op de grond? Strijk dan neer in het sfeervolle René-Viviani park waar je in alle rust de Notre-Dame kunt bewonderen aan de overkant van de Seine.

Wijken

0
6e arrondissement4e arrondissement