4e arrondissement

Het 4e arrondissement ligt aan de noordkant van de Seine en beslaat een deel van de wijk Le Marais, le Bas-Marais , de helft van het Île de la Cité en het gehele Île Saint Louis. In het westen wordt het arrondissement begrensd door Boulevard de Sébastopol, in het oosten door Boulevard Bourdon en in het zuiden door de Seine. De vele majestueuze gebouwen van het 4e arrondissement herinneren aan een rijke geschiedenis vol religie, rijkdom en revolutie. Centre Pompidou, Musée Carnavalet, Place des Vosges, Place de la Bastille en de Nôtre Dame vormen de belangrijkste bezienswaardigheden van dit arrondissement.

Wat te doen in Parijs?

Kies in dit toeristische deel van Parijs eens voor een bezoek in de vroege of late uurtjes. Ervaar de betovering van de straatjes die ontsnapt zijn aan de rigoureuze verbouwing van Parijs door stadsarchitect Haussmann. Rue des Chantres, een rustig smal straatje, wordt ’s nachts charmant verlicht door oude straatlantaarns en het uiterste puntje van Île Saint Louis, voorbij Quai de Bourbon, biedt een romantisch uitzicht over de Île de la Cité en de Nôtre Dame.

Alle afstanden tussen Parijs en andere plaatsen in Frankrijk worden berekend vanaf point zéro, aangegeven met een eenvoudig bronzen plaatje op le Petit Pont. De rationele berekeningen vormen een mooi contrast met het wilde riet en de oude wilgenbomen die hier ooit op de (w)eilanden langs de Seine groeiden totdat de bouw van de middeleeuwse stad Parijs strategisch voorrang kreeg. Voor liefhebbers is het Crypte Archéologique fantastisch: de bergen archeologische vondsten grijpen twee millennia terug in Parijs’ geschiedenis. Voor een modernere kijk op Parijs ga je naar het Maison Européenne de la Photographie dat in het gezellige Saint Paul-buurtje ligt. De ingang vind je aan rue de Fourcy 5/7.

Hôtel Bastille Spéria
Hôtel du jeu de Paume
4e arrondissement - Parijs - Parijs tips
Typisch Puur Parijs
Het Puur Parijs team komt voor elk arrondissement met originele Parijs tips en bezienswaardigheden. Wil je Parijs buiten de gebaande paden ontdekken? Meld je hier aan voor het gratis Puur Parijs Magazine en ontvang vier keer per jaar originele tips in je mailbox!