Het 19e arrondissement ligt in het noorden van Parijs, een flink stuk boven de Seine. Zijn noord- en oostgrens lopen net over de Boulevard Péripherique (ringweg) heen, de Rue d’Aubervilliers en de Boulevard de la Vilette vormen de westgrens, de Rue de Belleville is de zuidgrens. Twee kanalen, het Canal Saint-Denis en het Canal de l’Ourcq, komen elkaar in het 19e in La Bassin de la Vilette tegen.

Wat te doen in het 19e arrondissement?

In het gebied van het huidige 19e arrondissement werd oorspronkelijk wijn verbouwd en steen gewonnen voor de bouw van Parijs. Het stond goed bekend om zijn zuivere lucht, maar het bleef toch een echt arbeidersdistrict, omdat er lange tijd een leprozenhuis zat dat de welgestelden niet in hun buurt wilden hebben. Na de Franse Revolutie kreeg het een industrieel karakter. De slechte woon- en werkomstandigheden van de ongeschoolde arbeiders en immigranten vormden er altijd een broeinest van het Franse sociale verzet.

Tuinstad

Het 19e eeuwse Parc des Buttes Chaumont, nog ontworpen door Haussmann om het gebied wat te verbeteren, kreeg er tijdens de stadsvernieuwing in de jaren 1970 een broertje bij. Het Parc de la Vilette verrees op de plek van de oude vleeshallen. Met de verdere makeover werd het multiculti arrondissement plots een populaire tuinstad. Het is er heerlijk toeven in het groen, maar ook langs zijn kanalen met karakteristieke bruggetjes en kinderhoofdjes op de oevers. Wandelen, fietsen, varen, pétanque spelen of een hypermodern muziekmuseum pakken: wat kun je hier niet? Uitblazen doe je op een terras of origineler: in de Hammam Medina Center.

Wijken

0
18e arrondissement