Het 18e arrondissement ligt aan de noordzijde (rive droite) van de Seine, tegen een 134 meter hoge kalkstenen heuvel, bekend als la Butte Montmartre. De Boulevard Périphérique (ringweg) vormt de rigoreuze afscheiding in het noorden, terwijl de Rue d’Aubervilliers in het oosten, de Avenue de Saint-Ouen en de Avenue de Clichy in het westen, de Boulevard de Clichy en de Boulevard de la Chapelle in het zuiden het 18e afperken.

Geschiedenis van het 18e arrondissement

Het succesverhaal van dit arrondissement begint bij de romaans-Byzantijnse Sacré-Coeur-basiliek, boven de steile steegjes op de heuvel. Eind 19e eeuw brachten de katholieken het geld voor de bouw ervan bijeen bij wijze van boetedoening voor de nederlaag in de Frans-Duitse oorlog van 1870 en de revolutionaire regering van de Commune erna.

Kunstenaars en cabaret

De religieuze hotspot maakte het 18e arrondissement niet echt vromer. Eind 19e eeuw vestigden vele kunstenaars zich in Montmartre. Grote namen zoals Cézanne, Dalí, Van Gogh en Picasso legden er ook het leven in de belle époque vast. Toulouse-Lautrec’s schilderingen van de cancanmeisjes met hun veren en hoog opgetrokken benen in de cabarets werden beroemd. In de roze buurt rond de Moulin Rouge en de Place Pigalle zijn nog altijd pikante shows te zien. Gelukkig vind je in de tuin achter Places des Abesses ook echte liefde. Op Le mur des je t’aime: staat ‘Ik hou van jou’ in alle talen van de wereld genoteerd. Dé plek voor een romantische picknick. Een wijntje op dakterras The 7th kan ook. Spectaculair uitzicht!

Wijken

0
17e arrondissement