Het 17e arrondissement ‘Batignolles-Monceau’ ligt op de noordoever (rive droite) van de Seine, direct tegen de buitenring van Parijs aan. De grens van het arrondissement loopt in het noorden vlak boven de Boulevard Périphérique. In het zuiden markeren de Avenue de la Grande Armée, de Boulevard de Courcelles, de Boulevard des Batignolles zijn einde en in het oosten de Avenue de Saint-Ouen.

Wat te doen in Parijs?

De noordoostelijke wijk Épinettes koestert de Cité des Fleurs, bijna een dorp in de stad. Rond een autovrije laan liggen sierlijke huizen en tuinen, zorgvuldig aangelegd door een 19de eeuwse familie van spoorindustriëlen. Opvallend genoeg vormden de bewoners altijd een vrolijke mix van lager- en hogergeschoold personeel. De beroemde Franse actrice Catherine Deneuve werd er geboren. De zuidwestelijke wijken Ternes en Monceau bleven daarentegen het domein van de upper class.

De wijk Batignolles, in het midden van het arrondissement, was vroeger vooral een industrie- en arbeiderswijk. Tegenwoordig is het meer kunstzinnig en zit het met de influx van ‘bobos‘, jonge middenklassers, echt in de lift. Waar eerst het Olympische Dorp van 2012 gepland was, verrijst nu Parijs’ nieuwe ‘Cité judiciaire’. Hele rechtszalen verhuizen van de Île de la Cité in het centrum naar de noordkant van het Martin Luther King-park. Het levendige winkelgebied rond de Place de Clichy deelt het 17e met het 8e, 9e en 18e arrondissement van Parijs. Goedkoper uit ben je op de traditionele warenmarkten die het arrondissement ook volop kent.

Wijken

0
18e arrondissement16e arrondissement