Het 15e arrondissement ligt op de zuidoever (rive gauche) van de Seine. Zijn soms wat rafelige grenzen zijn de Seine in het noordwesten, de Avenue de Suffren en de Boulevard de Montparnasse in het noordoosten, de Tour Montparnasse en de spoorlijn in het zuidoosten en grofweg de Boulevard Périphérique (ringweg) in het zuidwesten.

Wat te doen in het 15e arrondissement?

Het 15e is het meest dichtbevolkte arrondissement van Parijs en vooral een woonwijk. Dat was vroeger anders. Tot de inlijving bij Parijs eind 19e eeuw was het gebied hier dorps en landelijk. In een deel ervan verrees industrie. Sinds de jaren ‘60 is het 15e arrondissement echter grondig vernieuwd. Zo ontstond het Parc André Citroën op de gronden van de ‘oude eendjesfabriek’. Met een luchtballon aan een touw kun je hier gecontroleerd de lucht in. De kerk van Saint-Christophe-de-Javel, de eerste kerk ter wereld die met prefab betonnen panelen werd gebouwd, past helemaal in dit district. Saint-Christophe (Kristoffel) biedt bescherming op alle reizen, dus ook met de locomotieven en auto’s die in het 15e van de band kwamen. Kerkgangers lieten hier zelfs hun auto’s inzegenen.

De dichte Tour Montparnasse, de hoogste wolkenkrabber van Parijs, is voor mensen met hoogtevrees beter te doen dan de open Eiffeltoren. De Jardin Atlantique is spannend gelegen boven de spoorwegen, precies op het dak van het Gare Montparnasse. Leuk is ook Parijs’ grootste kopie (11,5 meter) van het Vrijheidsbeeld in New York op het eilandje Île aux Cygnes. De woon- en werktorens van het Front de Seine en de Beaugrenelle Mall vormen ‘s avonds fonkelende silhouetten langs de rivier.

Wijken

0
16e arrondissement14e arrondissement