Het 12e arrondissement is het meest grillig gevormde arrondissement van Parijs. Het ligt op de noordoever (rive droite) van de Seine. In het zuidwesten loopt de grens door de rivier; in het zuiden volgt die het water voornamelijk op afstand, boven de autoweg D6 langs. In het oosten valt de rivier La Marne net buiten het 12e, in het noorden het Château de Vincennes.

De Cours Vincennes, de Place de la Nation, en de Rue du Faubourg Saint-Antoine maken verder de noordelijke grens richting de Place de la Bastille uit. De oude kanaalhaven annex tuin van het Bassin de l’Arsenal vormt de westgrens.

Wat te doen in het 12e arrondissement?

Het 12e arrondissement is door Parijs’ annexatie van nabije gemeenten in 1860 ontstaan. Toeristen kennen het nauwelijks, op zijn Place de la Bastille, waar de Franse Revolutie begon, de hypermoderne Opéra Bastille en het uitgaansleven rondom na. Jonge Parijzenaars waarderen evenwel het hele 12e als woon- en werkplek, en terecht. Zo is een in ongebruik geraakt treinviaduct omgetoverd tot de 4,5 km lange Promenade Plantée waarover je in het groen van de Place de la Bastille tot (bijna) het Bois de Vincennes (met Lac Daumesnil) loopt.

Winkels, galeries en ateliers in de viaductbogen eronder maken samen het Viaduc des Arts. Het tropische aquarium in Le Palais de la Porte Dorée en het Parc Zoologique (dierentuin) zorgen voor een enorme beestenbende in het centrum van het 12e. Haal in winkelcentrumpje Bercy Village een fles wijn voor consumptie in al dit buiten!

Wijken

0
13e arrondissement11e arrondissement