Het 11e arrondissement ligt ten noorden van de Seine (rive droite) en is van origine het terrein van de arbeidersklasse. In het 11e liggen drie belangrijke pleinen die  een driehoek vormen als je ze met elkaar verbindt: Place de la République in het noorden, Place de la Nation in het zuiden, en Place de la Bastille in het centrum.

Tot aan het einde van de 19e eeuw domineerden de wolfabrieken en de metaalindustrie het stadsbeeld. Aan het einde van de vorige eeuw kwamen de oude fabriekspanden leeg te staan en trokken mede door lage huren kunstenaars en intellectuelen aan. Dit veranderde drastisch het karakter van het 11e en gaf de oude wijk een moderne creatieve impuls.

Wat te doen in het 11e arrondissement?

Kies in het 11e arrondissement van Parijs eens voor een wandeling door de wijken Oberkampf en Bastille waar nu veel cultuur te snuiven is. Zo vind je er nu vele kleine theaters en onafhankelijke boekhandels. De fabrieksrook is opgetrokken, maar de tijden van de Industriële Revolutie herleven doordat oude panden stijlvol zijn gerestaureerd en in hergebruik zijn genomen.

Het rijke arbeidersverleden wordt ook gereflecteerd in culturele centra als la Maison des Métallos, in hippe restaurants als Les Fabricants of een nieuw hotel als Hôtel Fabric.

Wijken

0
12e arrondissement