Het 10e arrondissement ligt op de noordoever (rive droite) van de Seine, maar voor zijn identiteit is het Canal Saint Martin belangrijker. De Boulevard de la Chapelle begrenst het 10e in het noorden, de Rue du Faubourg Poissonnière doet dat in het westen, de Boulevard Saint-Martin (met de Porte Saint-Martin) in het zuiden en de Boulevard de la Vilette in het oosten. Het kanaal scheidt de zuidoosthoek van de rest van het arrondissement.

Wat te doen in het 10e arrondissement?

Het 10e arrondissement, een echt arbeidersdistrict vol industrieel erfgoed, is bijna beroemd om zijn historische infrastructuur. Het 19e eeuwse Gare du Nord en het nabijgelegen Gare de l’Est behoren tot de drukste treinstations van Europa. Het Canal Saint Martin, dat noordoostelijk Parijs vanaf 1825 ontsloot en de stad van drinkwater en goederen moest voorzien, is nu vooral een rustige waterweg met talloze stalen bruggetjes, sluisjes en kades met kinderhoofdjes waarlangs het goed toeven is. Een boottocht door het kanaal is origineler dan eentje over de Seine. Rondom wemelt het van leuke cafeetjes, eetgelegenheden en boetiekjes, die de vele studenten en werkende jongeren, kunstenaars en fotomodellen bedienen.

Het 10e heet ook wel Klein Turkije, omdat Turken er een grote minderheid vormen. De smeltkroes van culturen is echter veel gevarieerder. Niet ver van de stations waan je je in Bollywood in de Passage Brady vol ongepolijste Indiase restaurantjes. In cinema Le Louxor, Boulevard Magenta 170, neem je een licht hapje en drankje in een neo-Egyptisch art decopand met uitzicht op de Sacré Coeur.

Wijken

0
11e arrondissement9e arrondissement