Arrondissementen - Puur Parijs
Parijs in arrondissementen

De indeling van de stad Parijs in 20 arrondissementen gaat ver terug. In 1860 werden de 12 oude arrondissementen van Parijs herverdeeld, en samen met de nieuwe delen van de stad ondergebracht in de huidige 20 arrondissementen. Ze vormen een spiraal die met de klok mee vanuit het centrum naar buiten draait. Elk arrondissement bestaat uit meerdere Quartiers; deze wijken liggen niet netjes binnen de grenzen van de arrondissementen wat het leren kennen van de indeling van Parijs wat ingewikkeld maakt. Voor de moderne Parijzenaar is de indeling van zijn stad in arrondissementen essentieel. Waar men woont bepaald een groot deel van de identiteit. Iemand uit het 16e wordt gezien als Bourgeois, terwijl iemand uit het 17e of 11e wordt geassocieerd met hip.

1e arrondissement

Het 1e arrondissement strekt zich uit over de westpunt van het eiland Île de la Cité in de Seine en loopt door op de noordoever (rive droite) van de rivier.

2e arrondissement

Het 2e arrondissement is het kleinste van Parijs. Het ligt op de noordoever (rive droite) van de Seine, grofweg afgebakend door les Grands Boulevards. Het is beroemd om zijn prachtige 18e en 19e eeuwse winkelpassages. Een lust voor het oog!

3e arrondissement

 Het 3e arrondissement ligt ten noorden van de Seine (rive droite) en vormt het noordelijke puntje van de Joodse wijk le Marais.

4e Arrondissement

Het 4e arrondissment ligt ten noorden van de Seine (rive droite) en vormt het zuidelijke deel van le Marais, de Bas-Marais.

5e Arrondissement

Het 5e arrondissement grenst aan de zuidoever van de Seine (rive gauche) waar het beroemde Quartier Latin te vinden is. Het 5e arrondissement staat sinds de Middeleeuwen in het teken van educatie.

6e Arrondissement

Het 6e arrondissement grenst aan de zuidoever van de Seine (rive gauche) en heeft door de vele antiquairs en kunstgaleries een chique en mondain karakter.

7e arrondissement

Het 7e arrondissement op de zuidoever (rive gauche) van de Seine wordt in het noorden begrensd door de rivier. In het westen loopt de grens via de Avenue de Suffren, de rue de Sèvres markeert het zuiden en de rue des Saints-Pères het oosten.

8e arrondissement

Het 8e arrondissement op de rechteroever (rive droite) van de Seine vindt zijn zuidelijke begrenzing in de rivier. De Boulevard de Courcelles en de Boulevard des Batignolles trekken de noordelijke streep over het Parc Monceau.

9e Arrondissement

Parijs’ 9e arrondissement ligt op de noordoever (rive droite) van de Seine. Hier klopt het grote winkelhart van de stad in Galeries Lafayette en warenhuis Printemps.

10e arrondissement

Het 10e arrondissement ligt op de noordoever (rive droite) van de Seine, maar voor zijn identiteit is het Canal Saint Martin belangrijker. Een boottocht door het kanaal is origineler dan eentje over de Seine.

11e arrondissement

Het 11e arrondissement ligt ten noorden van de Seine (rive droite) en is van origine het gebied van de arbeidersklasse. Dit veranderde drastisch in de 20e eeuw en de oude wijk kreeg een moderne creatieve impuls.

12e arrondissement

Het 12e arrondissement is het meest grillig gevormde arrondissement van Parijs. Het ligt op de noordoever (rive droite) van de Seine. Toeristen kennen het nauwelijks, op zijn Place de la Bastille na.

13e arrondissement

Het 13e arrondissement ligt op de zuidoever (rive gauche) van de Seine. Het was vroeger vooral een industrieel arbeidersdistrict maar is nu bekend als Quartier Asiatique of Chinatown van Parijs.

14e arrondissement

Het 14e arrondissement ligt aan de linkerzijde van de Seine (rive gauche) en is bekend om haar artistieke en intellectuele verleden.

15e arrondissement

Het 15e arrondissement ligt op de zuidoever (rive gauche) van de Seine. Het 15e is het meest dichtbevolkte arrondissement van Parijs en vooral een woonwijk.

16e arrondissement

Het 16e arrondissement is het grootste van Parijs. Het is een chique woonwijk voor de Parijse upper class die graag op zondag een wandeling maakt in het beroemde Bois de Boulogne.

17e arrondissement

Het 17e arrondissement ‘Batignolles-Monceau’ ligt op de noordoever (rive droite) van de Seine, direct tegen de buitenring van Parijs aan.

18e arrondissement

Het 18e arrondissement ligt op de noordzijde (rive droite) van de Seine, tegen een 134 meter hoge kalkstenen heuvel, bekend als la Butte MontmartreEind 19e eeuw vestigden vele kunstenaars zich in Montmartre; grote namen zoals Cézanne, Dalí, Van Gogh en Picasso legden er het leven in de belle époque vast.

19e arrondissement

Het 19e arrondissement ligt in het noorden van Parijs, een flink stuk boven de Seine. Het is er heerlijk toeven in de parken, maar ook langs de kanalen met karakteristieke bruggetjes en kinderhoofdjes op de oevers is het heerlijk flaneren.

20e arrondissement

Het 20e arrondissement op de noordoever (rive droite) van de Seine ligt buiten de toeristische paden. De rue de Belleville begrenst het 20e in het noorden.