Altijd gratis naar vele musea in Parijs!

Als je niet op de eerste zondag van de maand in Parijs bent, betaal je je blauw aan musea. Dat is het idee. De Franse hoofdstad kun je echter zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Met de Puur Parijs tips komt voordelig Parijs stap voor stap op de kaart. Stap 6: bezoek de talloze musea die altijd gratis zijn. Daarmee ben je dágen zoet!

Musea van de gemeente Parijs

Anders dan de nationale musea zoals het Louvre en het Musée Rodin zijn de musea van de gemeente Parijs het hele jaar gratis toegankelijk. Uitzonderingen zijn de crypte nabij de Notre-Dame, de catacomben en speciale exposities. Voor de grote permanente collecties betaal je niets, rien, nada. Maar, vraag je je af, zijn al die gemeentemusea de moeite waard?

Enorme paleizen vol kunst

De gemeentemusea herbergen een bonte mix kunst en cultuur. Iedereen vindt dus wel iets van zijn gading. Het grote Musée d’Art
Moderne de la Ville de Paris is misschien wel het bekendste gemeentemuseum. Je vindt er onder meer La Danse de Paris van Matisse. Ben je er in de koude maanden? Pik de zonsondergang mee! Vanaf de waterpartijen heb je dan een magnifiek uitzicht op de verlichte
Eiffeltoren en de Seine. Het Petit Palais, Musée des Beaux Arts de la Ville de Paris, is alleen al een must vanwege zijn architectuur en de tuin. Het ligt heel chic aan de Champs-Elysées. Onder zijn dak hangen werken van grote 19e-eeuwse Franse namen als Monet, Renoir en De Toulouse-Lautrec.

Knusse hôtels

Onder de gemeentemusea bevinden zich ook voormalige privécollecties in hôtels particuliers, huizen op stand. Ze zijn ontstaan rond een bekende creatieveling, uit verzamelwoede of liefdadigheid. Ver van de drukte van Parijs’ hotspots zijn deze kleinere musea een verademing. Vooral als ze nog een groene binnenplaats hebben. Bezoek bijvoorbeeld het Musée de la Vie Romantique (in het huis van schilder Ary Scheffer), het Musée Bourdelle (vol sculpturen van een collega van Rodin) of het Musée Cognacq-Jay met zijn 18e-eeuwse meubels, portretten en snuisterijen.

Musea rond parfum en luchtvaart

Daarmee ben je er nog lang niet! Er zijn nog vele andere musea die je zo binnenwandelt. Ze zijn soms wel commercieel van karakter. Zoals het Musée du Parfum waar je een gratis rondleiding kunt krijgen, die alleraardigst is maar altijd eindigt in de parfumwinkel van Fragonard. Alleen voor wie de verleidelijke geuren kan weerstaan, blijft het museum low budget! Totaal anders is het Musée de l’Air et de l’Espace (luchtvaartmuseum) en vergelijkbare musea voor liefhebbers. Nieuwsgierig geworden? Kijk voor de volledige lijst van altijd vrij toegankelijk attracties op de site van het Office du Tourisme (http://bit.ly/1hVfi63).

Gratis met pasjes?

Tot slot is er ook nog ‘zogenaamd gratis’. Met de Paris Museum Pass kun je vele musea ‘gratis’ doen, met de Paris PassLib’ ook bus- en boottochten plus de Eiffeltoren. Zo luiden de slogans. De pasjes zijn echter prijzig. Je moet doorgaans flink doorrennen om eruit te halen wat erin zit. Als je al zin hebt om alles te doen! Volg je alle Puur Parijs tips op, dan ben je voordeliger uit.

Mariëtte van Beek is reisjournalist. Haar werk vind je onder andere op haar site http://reisomtereizen.nl.

Recente berichten
0