10 euro Tips voor Lekkerbekken

Goedkoop én lekker eten in Parijs? Dat kan. Hoe? Vermijd tourist traps en volg de Parijzenaar! Eet op Franse tijden en smikkel door de hele stad voor een prikkie. Puur Parijs wijst de weg.

(1) Bretonse ervaring in Café Breizh

De crêperie van Bertrand Larcher staat niet voor niets in de top 5 van Parijse crêperies. De flensjes zijn niet te versmaden; het blijkt een parel tussen de talloze eettentjes in de Marais.

Breizh betekent Bretagne. Als een echte Breton geeft Bertrand de voorkeur aan de galettes. Deze zijn gemaakt van boekweitmeel en altijd hartig. Maar of je nu kiest voor de crêpe sucre et citron of voor een galette à l’artichaut et au jambon, bij Café Breizh zijn alle ingrediënten zoveel mogelijk biologisch. De geur van het beslag heeft iets nootachtigs, het snufje zout brengt Bretagne dichterbij. Een glas overheerlijke cider naast een flensje mag niet ontbreken. Hoewel? Probeer ook eens de overheerlijke karnemelk geserveerd op zijn Frans in een kommetje!

 • CAFÉ BREIZH (www.breizhcafe.com), rue Vieille-du-Temple 109, 3e
 • Metro Parijs: Saint -Sébastien-Froissart.
 • Geopend: wo.-za. 11.30 – 23.00, zondag 11.30-22.00.

       

(2) Authentiek Italiaans bij Bocca Rossa

Een verrukkelijke lunch in Parijs voor 10 euro? Het kan, tussen 12 en 14.30 in het 5e arrondissement bij Michelinster houder Sylvain Sendra. Het allerbelangrijkste voor Sylvain? Super verse pasta! In 2013 opende hij zijn Bocca Rossa. Hier komen de Italiaanse roots van de veelzijdige chef het beste tot hun recht. Zijn voorliefde voor koken ontstond toen hij samen met zijn oma pasta’s en gnocchi bereidde. Verwacht geen standaard Italiaanse hap. Sylvain is van mening dat de Fransen zich niet realiseren dat de Italiaanse keuken even veelzijdig kan zijn als de Franse keuken, met een grote variatie aan tradities, gewoontes en variaties.

 • BOCCA ROSSA (www.restaurant-itineraires.com), rue de Poissy 8, 5e.
 • Metro Parijs: Maubert-Mutualité.
 • Geopend: di.-do. 17-23.30, vr.-za. 12-14.30, 17-23.30 uur.

        

(3) Ode aan de Franse sandwich, nieuw tijdperk!

Wijk in het toeristische Pigalle eens uit naar het nabijgelegen restaurant Gustave voor de lunch. Aanrader: de pastrami met gesmolten Emmentaler, gekonfijte uitjes, knapperige ijsbergsalade met een mosterd à l’ancienne bereid met honing. Liever vegetarisch? Degumes grillés zijn verrukkelijk. Buffalo mozzarella, tijm, zwarte olijventapenade, cherry tomaatjes en basilicum. Met de poisson du jour (vis van de dag) laat je je verrassen. Voor deze royale traktaties tel je slechts een euro of 8 neer. Nog meer trek? Kies uit drie soorten ‘Engelse friet’: die met cheddar, azijn of zwarte peper voor slechts 2 euro. Drankjes zeer schappelijk geprijsd.

 • GUSTAVE, rue Henri-Monnier 21, 9e.
 • Metro Parijs: Saint-Georges of Pigalle.
 • Geopend: ma.-za.

        

(4) Bouillon Chartier: ruim een eeuw soep

Waan je in laat 19e eeuws Parijs in deze traditionele keuken. De Parijzenaars komen hier al honderd jaar voor lekkere, snelle en goedkope maaltijden die geserveerd worden door Franse obers in hun herkenbare zwart-witte uniformen. Vaste gasten hadden hier in het verleden hun eigen servet. Tussen spiegelwanden smul je niet alleen van bouillon, maar ook van allerlei andere traditionele gerechten. De enorme toeloop en vaak gedeelde tafels maken het onverwacht charmant.

 • LE BOUILLON CHARTIER (www.bouillon-chartier.com/en/), rue du Faubourg-Montmartre 7, 9e.
 • Metro Parijs: Grand Boulevards.
 • Geopend: dagelijks 11.30-24 uur.
(5) Le Rouleau de Printemps: Vietnamees aan de rol

De kleine Chinatowns van Parijs liggen versnipperd over de stad. Mis ze niet. Rouleau de Printemps is een Vietnamees tentje, in de wijk Belleville. Alles zit hier door elkaar: Franse locals, Aziaten, toeristen. Logisch want hier smul je echt voor weinig! Kom vroeg, deel een tafel, en wijs willekeurig aan wat je wilt op de kaart. Of kijk simpelweg verlekkerd naar het bord van je buurman. Alles is hier lekker en goedkoop. Voor- en hoofdgerecht plus een potje thee, 10 euro.

 • LE ROULEAU DE PRINTEMPS (op Facebook), rue de Tourtille 42, 20e.
 • Metro Parijs: Belleville.
 • Geopend: dagelijks, behalve wo.
(6) Kroegentocht in de Rue des Dames

Er heerst een ontspannen sfeer in Bar-restaurant Le 3 Pièces Cuisine en Bar Les Caves Populaires, beiden te vinden in de woonwijk Batignolles. Ze doen denken aan pubs of eetcafés waar studenten en andere locals het bij goedkope gerechten of borrelhapjes houden. Een website hebben ze niet nodig, hier doet mond-tot-mondreclame zijn werk. Het kan er wel dringen en een geroezemoes zijn. Vind je geen plaats bij de een, dan ga je door naar de ander. Wil je toch eerst een beetje een indruk opdoen? Je vindt ze op Facebook.

 • LE 3 PIÈCES CUISINE en BAR LES CAVES POPULAIRES, rue des Dames 101 & 22, 17e.
 • Metro Parijs: Place de Clichy.
 • Geopend: ma-za. 20.30-01-30.
(7) Homemade streetfood: Parijs op zijn Engels

Fransen, rare snobs? Een beetje wel. De laatste jaren gaan vele Parijse chefs overstag: de Engelse keuken beïnvloedt de Franse. Bang dat je vergeet dat je in Parijs bent? Niet nodig, de Parijse chefs geven aan alles hun eigen draai! Engelse muffins met bacon of pastrami op roggebrood; of een pulled pork sandwich met zeer fijngesneden bietjes. Eigenaresse Marie Marchand zweert bij het biologisch vlees uit Yorkshire. Vis, groenten en kruiden haalt zij bij kleine producenten om de hoek.

Frenchie to Go blijkt een topper, tussen 12 en 2 zit het stampvol, de bediening is vriendelijk en snel! In dit leuke achterafstraatje kom je weinig andere toeristen tegen. Smaakvolle lunches, vanaf 8 euro.

 • FRENCHIE TO GO (www.frenchietogo.com), rue du Nil 9, 2e
 • Metro Parijs: Sentier of Réamur Sébastopol.
 • Geopend: ma.-vr. 8.30-16.30, za.-zon. 9.30-17.30 uur.

        

(8) Passage Brady: flink snufje India

Multiculti is altijd een goed idee als je low budget wilt gaan. Deze centraal gelegen, vroeg 19e eeuwse passage kun je rustig ‘klein India’ noemen, want het zit hier in hartje Parijs vol met Noord- en Zuid-Indiase, maar ook Sri Lankaanse, Pakistaanse en Bangladese eettentjes. De uiteenlopende keukens toveren geweldige lunchmenu’s op tafel. Je krijgt het zoals je het hebben wilt, vegetarisch of niet. Al voor 7 euro eet je hier je buikje rond. Een tweede klein India vind je even verderop, rond het Gare du Nord en La Chapelle.

 • PASSAGE BRADY, Boulevard de Strassbourg 33, 10e.
 • Metro Parijs: Château d’Eau of La Chapelle.
 • Geopend: dagelijks.
(9) Hamburgerrevolutie: Parijs zegt bye bye McDo én Quick!

Hamburgers zijn superhot in Parijs! Het bewijs? De drukte bij Blend 2 tussen 12 en 2 ’s middags en 8 en 10 ’ s avonds. Het geheim zit ‘m in de ingrediënten en de verpakking. Zo komt het zachte vlees van de gerenommeerde slager Yves-Marie le Bourdonnec. Hierop zijn originele toppings gedrapeerd als spinazie, chorizo, munt en blauwe kaas. De goudgebakken frietjes komen in een metalen mandje waar naast zout er verse peterselie overheen gestrooid wordt. Met als bonus: twee overheerlijke vegetarische alternatieven. De tofuburger is verrukkelijk. Een ware topper samen met de frietjes van zoete aardappel.

Blend 2 is een fantastische plek als de kinderen plotseling honger hebben, je kunt er vanaf het middaguur continu terecht. Hier kom je juist op ‘rare tijden’ want dan is er plek! Stoere houten tafels. Engelssprekende bediening.

 • BLEND 2, www.blendhamburger.com , vier vestigingen.
 • Blend 2, rue d’Argout 44, 2e, Metro Parijs: Bourse – Sentier
 • Blend 2. bd des Filles du Calvaire 1, 3 e, Metro Parijs: Saint-Sébastien Froissart
 • Blend 2, rue Yves Toudic 3, 10e, Metro Parijs: République
 • Blend 2, rue de Ménilmontant 19, 20e, Metro Parijs: Ménilmontant
 • Alle vestigingen geopend: ma.-zo. 12-23 uur.

        

(10) Fastfood volgens Michelinster recepten

De broers Ferniot groeiden op met heerlijk eten; koken leerden ze van hun vader. Met Boco verwezenlijkten Vincent en Simon hun droom: fijnste culinaire creaties delen met een groot publiek. Met een team van acht topchefs openden ze de zes vestigingen van BOCO. Ze serveren hier Michelinster gerechten voor betaalbare prijzen. De Parijzenaars lopen ermee weg. Tussen twee vergaderingen eten zij een overheerlijke risotto de coquillettes aux cèpes en een fromage de montagne voor rond de 7 à 8 euro.

BOCO (www.boco.fr), zes vestigingen.

 • Boco Bercy-Village, cour Saint-Émilion 45, 12e, Metro Parijs: Cour Saint-Émilion. Geopend: dagelijks 11-22.30 uur.
 • Boco La Défense, Tour Ariane, place de la Pyramide 5, 92800, Puteaux. Metro Parijs: La Défense of Esplanade de la Défense. Geopend: ma.-vr. 7.30-20 uur.
 • Boco Mathurins, rue des Mathurins 39, 8e, Metro Parijs: Saint-Augustin Geopend: ma.-vr. 8-22, za. 11-22 uur.
 • Boco Opéra, rue Danielle Casanova 3, 1e, Metro Parijs: Pyramides. Geopend: ma.-za. 11-22 uur.
 • Boco Orly, vliegveld Paris Orly, (Ouest, hall 2), Geopend: ma-zon, 5.30-21.30.
 • Boco Saint-Lazare, rue du Rocher 5 bis, 8e, Metro Parijs: Haussmann-Saint-Lazare, Geopend: ma.-vr. 11-15 uur.
Recente berichten
0
Goedkoop op één oor in de lichtstad Parijs